Dronevliegen: van hobby naar professional
Ideeën komen vaak op de meest onverwachte manieren tot stand. Toen Niels zijn eerste drone kreeg en ermee vloog buiten zijn huis, vroeg zijn buurman hem gekscherend of hij van plan was een eigen bedrijf te beginnen. Zes jaar geleden waren drones nog niet iets die je vaak zag. Omdat Niels eerder al een ander bedrijf had gerund, was zijn buurman benieuwd of dit een ander bedrijf was dat Niels opricht.
Dit zette Niels aan het denken. En het is eigenlijk hoe het idee van Dronevlieger begon en Niels creëerde een website. Hij dacht gewoon “waarom niet, laten we eens kijken waar we dit kan eindigen”.
In deze blogpost kom je meer te weten over de interessante wereld een professioneel dronepiloot !
Ontmoet Niels!
Niels Voorn, een 28-jarige jongen uit Nederland, met een achtergrond in IT-bedrijfsbeheer en marketing . Zes jaar geleden startte Niels zijn bedrijf Dronevlieger. Nu vliegt hij niet alleen met drones, maar werkt hij ook samen met de Nederlandse politie om hen te helpen drones beter in te zetten binnen de politie.
“Drone vliegen was gewoon iets dat mijn hobby was en ik verwachtte er nooit echt van dat het iets groots zou worden. Toch deed dat het.”
Van GoPro naar drone
Voor Niels begon de interesse in drones na een van zijn ski-trips. “Wanneer je skiet en jezelf filmt terwijl je bergaf gaat met een GoPro, zijn de bochten en hellingen van de berg moeilijk vast te leggen op camera en komen ze over als vlakke oppervlakken”. Hij begon andere opties te onderzoeken en zo kwam hij achter drones.
Een technische drone enthousiasteling
Niels is altijd geïnteresseerd geweest in zowel de creatief-artistieke als technische kant van drone vliegen. Hij geeft wel aan dat hij vooral gespecialiseerd is in vliegen en de drone in de juiste positie krijgen. “Ik hou van de artistieke kant, maar realiseerde me toen dat ik meer bezig ben met de technische dingen en hoe ik de beste foto’s en hoeken kan maken”.
“Ik vond de artistieke kant leuk, maar ik hou meer van de technische dingen”
Normaal gesproken, als het budget het toelaat, is er tegenwoordig een aparte cameraman die een andere drone controller gebruikt om de eigenlijke drone-camera te besturen. Niels krijgt dan instructies hoe de drone moet worden gepositioneerd om de gewenste opname te maken. “In het begin van Dronevlieger deed ik vaak beide: de technische en cinematografische kant van het vliegen met een drone, want het was echt de enige optie.”.
Drones vliegen in Kazakhstan
We vroegen Niels naar het meest uitdagende project waaraan hij heeft gewerkt sinds hij Dronevlieger begon. Hij vertelt: “Ongeveer anderhalf jaar geleden deed ik een project in Kazachstan. Het project had te maken met tuinbouwkassen. Het plan was om de drone van buitenaf, waar het min 30 graden Celcius was, de kassen in te vliegen (plus 26 graden Celcius) om de contrasterende omgevingen echt vast te leggen”.
Niels geeft toe dat dit absoluut een ervaring is die bovenaan de lijst van de meest interessante en uitdagende ervaringen staat. Niet alleen was het voor Niels erg belangrijk om een goede camera te hebben die praktisch onder water kan fotograferen vanwege het enorme verschil in luchtvochtigheid binnen en buiten de kassen. Niels zegt dat dit een van de eerste keren was dat hij zelf apparatuur op Gearbooker huurde: “Ik heb veel hulp en advies gekregen over welke camera het beste kan worden gebruikt van de Gearbooker-community”.
“Op Gearbooker kun je mede-creatievelingen supporten. Ik heb zelf ook veel hulp en advies gekregen van de Gearbooker-community.”
De juiste camera hebben was niet de enige zorg. Niels maakte zich ook zorgen over ijsvorming. “Als de propellers van de drone teveel ijs zouden verzamelen, bestond de kans dat de drone tegen de glazen kassen zou crashen. Als dit zou gebeuren, zou alle warme lucht binnen enkele seconden verdampen. Gelukkig verliep alles soepel …”.
De veelbelovende toekomst van drones
Niels geeft aan dat er in de dronebusiness momenteel niet zoveel echte innovatie is. Het verkrijgen van goede stabiele dronebeelden is nu eenvoudig. Het is natuurlijk mooi, het werkt erg goed en veel mensen kunnen drones gebruiken vanwege de toegankelijkheid van de huidige drones. Langzaam zie je een overgang naar andere niches zoals drone racen dat gecombineerd wordt met filmen met FPV (First Person View) drones.
Niels noemt bijvoorbeeld “Top Gear”, de TV-show die de FPV-racedrones begint te gebruiken om hun beelden te filmen. Dit zorgt voor een nieuwe manier om snelheid te tonen en andere ‘crazy’ en dynamische shots te laten zien die niet mogelijk zouden zijn met standaard drones.
“Ik zou graag willen zien hoe FVP-drone-racen de cinematografische aspecten zullen veranderen. Het zal ook interessant zijn om te zien wat de grote bedrijven zoals DJI en Yuneec gaan produceren als eenvoudige kant-en-klare FPV drone kits.” De goede oude DJI Phantom veranderde bijvoorbeeld de hele dronescene drastisch. Met slechts een” kracht ” on ”-knop, het was in feite in staat om te vliegen. Niels benadrukt: “Als een bedrijf als DJI of Yuneec een heel gemakkelijk te besturen FVP-drone maakt met een goede camera, dan is dat de volgende grote evolutie binnen het veld.
De kracht van Gearbooker: het netwerk
Niels zegt dat het meest waardevolle dat Gearbooker biedt, het netwerk van creatieve mensen is. In zijn eigen woorden: “Hoe beter je netwerk, hoe beter de content die je kunt creëren”. Niet alleen biedt het platform je de kans om te netwerken met mensen die je anders nooit zou hebben ontmoet, maar je kunt ook je mede-creatievelingen helpen.
Als voorbeeld noemt Niels zijn project in Kazachstan en hoe zijn ervaringen waren met het huren van apparatuur op Gearbooker. “Zonder de hulp van de Gearbooker-community zou het moeilijker zijn geweest om een camera te vinden om in zulke extreme omstandigheden te fotograferen. Door mijn huurervaring op Gearbooker ontmoette ik een eigenaar met zeer veel kennis die me kon helpen met het geluid van de video en zo. Ik ben ervan overtuigd dat het netwerk van mensen dat je kunt creëren door Gearbooker te gebruiken het beste is aan het platform! “.
“Voor mij is het netwerk van mensen dat je creëert door Gearbooker te gebruiken absoluut het beste aan het platform!”
Wil je meer zien van Niels? Bekijk zijn website of huur een drone van Niels! En zorg dat je zijn socials ook bekijkt – Instagram & Facebook!