Zijn dit de beroemdste filmmakers ter wereld?

Hoe word je een succesvolle filmmaker? Het kan betekenen dat je lovende kritieken en financieel succes moet behalen, of gewoon iets moet creëren waar de regisseur gepassioneerd over is. In dit artikel presenteren we enkele van de meest gerenommeerde filmregisseurs in de filmgeschiedenis, van hedendaagse releases tot oudere klassiekers. Hoe deze figuren ook beroemd werden, ze worden allemaal terecht gevierd vanwege hun immens indrukwekkende oeuvre.

Welke referenties heeft een filmmaker nodig om als groot te worden beschouwd? Vaardig zijn in de technische aspecten van het filmmaken, zoals cinematografie en montage, is een gegeven. Maar dat alleen definieert grootheid niet; ook creativiteit, storytelling vermogen en oog voor detail zijn essentiële vereisten. Risico’s nemen, fantasierijk zijn en een echte passie voor het vak hebben, zijn andere eigenschappen waarmee een geweldige filmmaker opvalt.

Kwaliteiten die de beste filmmakers definiëren

Deze beroemde filmmakers zijn verder gegaan dan verwacht. Met echte passie hebben ze blijvende veranderingen in de filmwereld gecreëerd. Hun visie, inzet en enthousiasme zijn eigenschappen die hen tot uitstekende bestuurders maken.

Het verhaal van Martin Scorsese’s passie voor zijn film ‘Taxi Driver’ is iconisch. Nadat het aanvankelijk een NC-17 classificatie had gekregen, was de regisseur niet tevreden en weigerde hij de studio het op die leeftijdsclassificatie te laten uitbrengen. In zijn woede bleef hij de hele nacht op in zijn appartement tot zonsopgang, toen hij werd getroffen door inspiratie. Hij veranderde de kleurgradatie op de film om het bloed moeilijker zichtbaar te maken, en liet het herclassificeren naar R (15). Sindsdien is het een onderdeel geworden van de stedelijke legende van de bioscoop.

Of dit verhaal juist is of niet, is een andere zaak, maar het geeft de passie weer die Martin Scorsese had voor zijn kunst en hoe hij die als ideaal beschouwde. Dit is vergelijkbaar met elke regisseur op onze lijst, aangezien ze allemaal hun films leefden en ademden. Het maakte niet uit of ze naar de filmschool gingen of niet; ze stoppen allemaal een stukje van zichzelf in hun werk. Dus laten we een duik nemen in onze selectie van de beste beroemde filmmakers!

We hebben een lijst gemaakt met onze favoriete filmmakers die ongelooflijke films hebben gemaakt. Deze regisseurs hebben allemaal hun stempel gedrukt op het filmlandschap en hebben meesterwerken gemaakt waar generaties van kunnen genieten.

Christopher Nolan

Christopher Nolan is een bekende Britse filmregisseur en schrijver. Als veelgeprezen filmmaker, bekend om zijn fantasierijke werken, heeft hij een aantal unieke en boeiende films gemaakt die alom werden toegejuicht.

Christopher Nolan is een van de meest zegevierende filmmakers van de afgelopen tijd – zijn films hebben wereldwijd meer dan $ 4,7 miljard opgebracht! Hij heeft veel lof gekregen voor zijn 11 films en heeft 34 Oscar-nominaties gekregen – ondanks dat hij nooit een filmschool heeft gevolgd. Bovendien wordt Nolan omringd door zijn familie als het gaat om het maken van films; samen met zijn vrouw Emma Thomas co-produceert al zijn speelfilms en zijn broer Jonathan Nolan als een langdurige scenarioschrijver. Het is gemakkelijk in te zien waarom Blade Runner (Final Cut) een van zijn meest geliefde films is – de impact ervan op tijddraaiende genrefilms heeft een enorme invloed op Nolans werken.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino is een unieke filmmaker en een gerespecteerde regisseur. Onconventioneel, onorthodox en onconventioneel, zijn films onderscheiden zich van de rest. Hij staat hoog aangeschreven vanwege zijn unieke en interessante films. Zowel critici als bioscoopbezoekers hebben zijn werk geprezen. Tarantino is een van die namen die de meesten onmiddellijk zouden herkennen in de lijst met geweldige regisseurs aller tijden. De gestileerde dialogen, constante verwijzingen en bloederige vuurgevechten in zijn films hebben hem wereldberoemd gemaakt.

Hoe controversieel zijn werken ook zijn, hij slaagde er toch in zichzelf te vestigen als de belangrijkste troef van zijn films. Het befaamde ‘geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino’-zegel trekt meer aandacht dan welke acteur dan ook. Hij stopte op zijn vijftiende met school, maar tijdens een masterclass zei hij ooit: “Een speelfilm proberen te maken zonder geld is de beste filmschool die je ooit kunt doen”.

Buster Keaton

Buster Keaton was een beroemde stille filmster. Hij was een buitengewoon getalenteerde acteur en had een ongelooflijke komische timing. Hij werd beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in de filmgeschiedenis. Zonder Buster Keaton zou de moderne film niet zijn waar hij nu is. Hij onderscheidt zich in de filmwereld als een pionier, met een diep begrip van komedie sinds zijn kindertijd dankzij zijn opvoeding in het Vaudeville-theater. In tegenstelling tot anderen op deze lijst, nam Keaton meestal de hoofdrol in zijn films op zich – een factor die bijdroeg aan zijn rijzende sterrenmacht in de jaren 1920 en hem naast Charlie Chaplin plaatste in termen van bekendheid.

Deze beroemde stille filmster was een ongekende regisseur, die films maakte vóór zowel de oprichting van de Academie in 1929 als de filmschool als concept. Keaton had geen gestructureerde training: zijn wonderbaarlijke vaardigheden om kijkers aan het lachen te maken met films als One Week (1920) en Cops (1922) waren autodidact. De Academie erkende zijn enorme invloed op de cinema en kende hem in 1960 een ere-Oscar toe. Tot op de dag van vandaag blijft hij een van de grondleggers van het filmmaken.

Bong Joon Ho

Bong Joon Ho is een gevierde Zuid-Koreaanse filmmaker die veel bekendheid heeft gekregen op het gebied van film. Zijn films worden wereldwijd erkend vanwege hun intellectuele diepgang, amusementswaarde en creatieve verhalen. Hij heeft in zijn carrière vele prijzen ontvangen, met name het winnen van de prestigieuze Palme d’Or en vier Academy Awards.

Als we honderd jaar verder gaan dan Buster Keaton, zien we dat de filmstijl van Bong Joon Ho heel anders is. Maar dat weerhoudt hem er niet van om aan te tonen dat de kern van Cinema een goed verhaal is. Dat is zeker het geval met zijn meest succesvolle werk tot nu toe, Parasite (2019): zijn hilarische maar verzengende verhalen leverden hem brede bijval op, en zelfs een Oscar voor Beste Film – de eerste keer ooit voor een film in een vreemde taal! Naast het maken van films, komt Joon-Ho uit een artistieke familie: zijn grootvader was een auteur en zijn vader een illustrator, wat hem uiteindelijk inspireerde om diploma’s in zowel film als sociologie te behalen. Zijn vroege worstelingen met armoede vormden de basis voor zijn krachtige dissecties van klasse in iconische films als Snowpiercer (2013) en Okja (2017), waardoor hij jarenlang een vaste waarde op deze lijst zal blijven.

Asif Kapadia

Asif Kapadia is een getalenteerde filmmaker die een aantal opmerkelijke films heeft geproduceerd. Zijn films hebben overal het publiek geboeid, waardoor hij een bekende naam is in de branche. Kapadia’s stijl van het maken van documentaires is ongelooflijk invloedrijk geweest en inspireerde een nieuwe generatie regisseurs. Senna (2010) was het startpunt van zijn reis naar roem – een fascinerende verkenning van het leven van Formule 1-kampioen Ayrton Senna. Kapadia bleef stijgen met Amy (2015), dat de meest opbrengende Britse documentaire ooit werd.

In 2019 schreef The Financial Times hem toe het opnieuw uitvinden van het maken van documentairefilms – een uitspraak die moeilijk te weerleggen is! Hoewel hij zelden in zijn films voorkomt, is zijn kenmerkende montagestijl, waarbij hij beeldmateriaal zorgvuldig restaureert en reconstrueert, een integraal onderdeel van zijn werk en herkenbaar voor het meeste publiek!

Je filmmaak-ambities waarmaken?

Wil je je roem als filmmaker claimen en heb je een camera of lens nodig voor je volgende project? Huur camera’s en lenzen van andere filmmakers en videografen op ons platform.

HUUR CAMERA'S

David Lynch

David Lynch is een gevierd filmregisseur en artiest. Hij heeft populaire en lovende kritieken gekregen voor zijn werk in de filmindustrie. Zijn films worden als uniek beschouwd en bevatten vaak elementen van het surrealisme. Bovendien staat hij ook bekend om zijn kunstwerken, die in galerieën over de hele wereld zijn tentoongesteld. David Lynch is een steunpilaar binnen filmkringen. Zijn abstracte en raadselachtige films, zoals Blue Velvet (1986) en The Elephant Man (1980), laten een blijvende indruk achter bij hun kijkers. Lynch begon in het decennium van de jaren ’70 film te studeren. Bovendien zouden zijn ‘pre-verbale jaren’ eerder in zijn leven kunnen verklaren waarom zijn films worden gekenmerkt door een beperkte dialoog, maar toch tot diep nadenken.

Greta Gerwig

Greta Gerwig is de jongste regisseur op deze lijst, met tot nu toe slechts twee speelfilms op haar naam. Lady Bird (2017) en Little Women (2019), haar veelgeprezen werken, richten zich op thema’s als jeugd en gezin. Ze verdiende in beide Oscar-nominaties voor Beste Film, terwijl Lady Bird ook een knipoog kreeg voor Beste Regisseur. In tegenstelling tot vele anderen hier, ging Gerwig niet naar de filmschool – ze leerde door te acteren en de operaties van de crew te observeren nadat ze was afgewezen voor een programma. Op basis van haar eigen ervaringen als bronmateriaal heeft haar succesvolle scenarioschrijven veel lovende kritieken gekregen.

Gerwigs schrijven is krachtig en zet tot nadenken aan, haar acteerwerk opmerkelijk, haar filmregie inventief en boeiend. Gerwig is een Amerikaanse filmmaker die verschillende kritisch gewaardeerde films heeft geregisseerd en geschreven. Ze kreeg erkenning voor haar rol in de film Lady Bird uit 2017 , die ze ook schreef en regisseerde. Haar werk als filmmaker heeft veel bijval gekregen en veel van haar films hebben talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen.

James Cameron

Ongelooflijk, maar James Cameron volgde geen diploma voor filmmaken, maar studeerde Engels en natuurkunde aan Fullerton College aan de California State University en daarna begon hij zijn filmcarrière als productieassistent. Na enige tijd begon de filmcarrière van James Cameron een vlucht te nemen, dus verhuisde hij naar Los Angeles. De schittering van Cameron komt duidelijk naar voren in zijn talrijke blockbuster-films zoals Titanic, Avatar en Terminator. Zijn kracht ligt in het feit dat hij zich richt op een verscheidenheid aan doelgroepen, waardoor zijn verhalen tijdloos lijken maar toch vol sfeer zitten. Zijn aanpassingsvermogen aan verandering is een van zijn grootste prestaties met zijn films die wereldwijd meer dan $ 6 miljard binnenhaalden.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick is een van de beroemdste regisseurs en cinematografen in Hollywood. Hij heeft enkele van de meest memorabele films gemaakt, zoals Jaws en ET, en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste filmmakers aller tijden. Het is erg moeilijk om te weten waar te beginnen met Stanley Kubrick. Hij was een echte creatieve kracht in de filmindustrie en zijn revolutionaire technische prestaties vallen niet te ontkennen. De laatste reeks van 2001: A Space Odyssey is een iconisch voorbeeld van zijn baanbrekende gebruik van spleetscanfotografie en projectie op het voorscherm, die herinnerd zullen worden zolang er films worden gemaakt. Omdat hij niet naar de filmschool ging, is het nog opmerkelijker dat hij zo’n enorm succes had – zijn IQ zou een verbazingwekkende 200 zijn geweest! Kubrick pakte bijna elk genre van het medium aan, van science fiction to historische epossen en drama – echt een ‘one of a kind’ filmmaker!

Steven Spielberg

Steven Spielberg is een enorm succesvolle regisseur en producent die een aantal populaire films heeft gemaakt. Zijn carrière beslaat meer dan vier decennia en hij heeft een indrukwekkend aantal lovende kritieken gekregen, met veel lof voor de manier waarop zijn films zowel nostalgie als de menselijke conditie hebben weten vast te leggen. Gedurende zijn gewaardeerde carrière, die meer dan 30 speelfilms omvatte, bracht Spielberg een revolutie teweeg in het maken van films en transformeerde hij het traditionele Hollywood van de jaren vijftig en zestig.

Zijn begrip van de emoties van het publiek en zijn verlangen naar catharsis heeft ervoor gezorgd dat hij een geliefd figuur is onder families over de hele wereld, met veel klassiekers die zo bekend zijn dat zelfs iemand die niet bekend is met films ze kan noemen. Naast zijn formidabele filmische prestaties, heeft de regisseur indruk gemaakt door zijn ethische keuzes: hij ontving niets als betaling voor Schindler’s List (1993) en richtte The Righteous Persons Foundation op met een donatie van $ 53 miljoen. Opmerkelijk genoeg had Spielberg, ondanks dat hij pas in 2002 – twintig jaar na de release van ET – geen filmdiploma had, Hollywood al veroverd.

Jordan Peele

Jordan Peele is een jonge Amerikaanse filmmaker met slechts twee speelfilms, Get Out (2017) en Us (2019), op zijn naam staan. Hij is echter ongelooflijk succesvol geweest – Get Out sleepte zelfs de 90e Academy Award in de wacht voor het beste originele scenario – waarmee hij de eerste persoon van kleur was die de prijs won. Zijn belang in de filmindustrie valt niet te ontkennen, vanwege zijn toewijding aan diversiteit in zijn werken. Hij maakte een dramatische verschuiving van acteren naar regisseren. Op de vraag waarom, antwoordde hij dat regisseren gewoon leuker was. Van hoofdrollen in Toy Story 4 en Key and Peele tot het worden van een van de meest gerenommeerde regisseurs op deze lijst, de carrière van Peele kan alleen maar als indrukwekkend worden omschreven.

Lynne Ramsay

De films van Lynne Ramsay vermengen de surrealistische kwaliteit van David Lynch met een ietwat grimmig en scherp realisme. Dit blijkt uit bekroonde werken als We Need To Talk About Kevin, naast haar andere hedendaagse klassiekers. Ze studeerde af aan de filmschool en behaalde een graad in fotografie voordat ze haar studies afrondde aan de National School of Film and Television met een graad in film. Hoewel Ramsay de afgelopen twee decennia slechts vier films heeft gemaakt, werd elke film rijkelijk geprezen door critici en verdiende hij meerdere nominaties voor BAFTA’s en Palme D’ors. Als filmmaker die kwantiteit schuwt ten gunste van detail en kwaliteit, houdt ze nooit op het publiek te prikkelen met haar onconventionele benadering van cinema.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola is een veelgeprezen regisseur, producent en scenarioschrijver wiens films talloze prijzen hebben gewonnen. Zijn werken in de genres drama, misdaad en oorlogsfilms zijn zowel door critici als door het publiek omarmd. De jaren ’70 was een tijdperk bepaald door Francis Ford Coppola. Samen met New Hollywood heeft hij een blijvende invloed op de filmindustrie nagelaten – een effectieve weergave van zijn enorm succesvolle carrière. Inderdaad, twee van zijn meest geprezen films The Godfather en het vervolg The Godfather Part II claimen respectievelijk de nummer 2 en 3 plekken in IMDB’s populaire ranglijst aller tijden, alleen achter The Shawshank Redemption. Met name is The Godfather Part II het eerste vervolg ooit dat de prijs voor Beste Film heeft gewonnen en een van de slechts twee (de andere is Lord of the Rings: Return of The King) die dit hebben gewonnen.

Coppola stopte in 2015 met filmmaken, maar zijn invloed zal altijd voelbaar blijven – zelfs binnen zijn eigen familie. Zijn neven Nicholas Cage en Jason Schwartzman zijn beide acteurs, terwijl zijn dochter Sofia Coppola inmiddels ook een gewaardeerde regisseur is.

Alfred Hitchcock

In een stagnerend tijdperk pionierde Alfred Hitchcock met zijn gebruik van de camera een nieuwe golf van filmmaken. Deze unieke stijl werd zo breed omarmd en bewonderd dat het geen verrassing is dat de term ‘Hitchcockiaans’ nu alomtegenwoordig is binnen filmstudies. Zijn gedenkwaardige werken als Vertigo (1958) en North By Northwest (1959) introduceerden gedurfde point-of-view shots die de status quo van studiofilms uitdaagden. Een jaar voor zijn dood werd Hitchcock geridderd ter ere van alles wat hij tijdens zijn leven had bereikt, waarmee hij het toneel vormde voor tal van andere filmmakers die sindsdien zijn geïnspireerd door en eigenaar zijn geworden van zijn baanbrekende vakmanschap.

Martin Scorsese

De opkomst van Martin Scorsese tot filmische bekendheid begon toen hij de film Taxi Driver bedacht. Het ontving een Oscar-nominatie voor Beste Film en gedurende zijn carrière behaalde hij in totaal 90 Oscar-nominaties, waarvan er 20 aan hem werden toegekend. Hij is nooit iemand geweest die controverse uit de weg ging, maar het lijdt geen twijfel dat deze man een echte meester is in het maken van films met zijn buitengewone gave voor het creëren van boeiende en veelzijdige personages. Scorsese studeerde in 1966 af aan de Tisch School of the Arts van de New York University.

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar