Fotograaf naar de maan!

Creativiteit moet je vieren, vinden we bij Gearbooker. Om deze reden ontmoeten we zo nu en dan onze gebruikers om zo hun creatieve passies te leren kennen! We delen hun interessante verhalen met je en hopen je zo te inspireren om jouw vaardigheden te verbeteren en je creativiteit nog verder te verkennen!

Als onderdeel van deze reeks ontmoetingen interviewden we Jef Sterckx – een ingenieur van beroep met een hobby als astrofotograaf.

Fotograaf met een achtergrond als ingenieur.

Ontmoet Jef Sterckx uit België, van begin 30. Van beroep is hij elektronisch ingenieur. Zijn interesse in fotografie begon 15 jaar geleden. In 2017 besloot hij fotografie en videografie als bijberoep te starten!

Maar wacht, nog iets anders over Jef. Hij is ook een gepassioneerd astrofotograaf!

✨ Een astrofotograaf?

Mocht je het nog niet weten en er benieuwd naar zijn: het is (volgens de woordenboeken) het “fotograferen van een astronomisch lichaam of sterrenkundig evenement”. In het begin gebeurde dit puur met behulp van telescopen en zeer gespecialiseerde camera’s. Maar dankzij technologische vooruitgang werd astrofotografie veel toegankelijker met iets minder gespecialiseerde, meer gangbare fotoapparatuur en het veld bestaat nu uit vele subcategorieën.

Nu dat is opgehelderd, laten we Jef gaan interviewen en meer over hem te weten komen!


Jef herinnert zich, dat toen hij zijn eerste digitale camera kocht, dat fotografie niet altijd zijn belangrijkste hobby was – “Ik was altijd al geïnteresseerd geweest in de ruimte en daarom kocht ik mijn eerste telescoop. Toen begon ik nieuwsgieriger te worden naar hoe ik een camera zo kon aanpassen zodat deze op de telescoop zou passen. om wat astrofotografie te kunnen doen. “

Zijn vak als elektronisch ingenieur kwam eigenlijk heel goed van pas. Zijn ervaring stelde hem in staat de technische kant van de camera-apparatuur beter te begrijpen.


Zijn eerste telescoop

We vroegen Jef over de eerste telescoop die hij kocht. “Toen ik mijn eerste telescoop kreeg, was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld toen ik er doorheen keek – door de intense lichtvervuiling (het verschijnsel dat omgevingslicht vanaf de aarde het zicht op de sterrenlucht vertroebeld. – red.) was het niet mogelijk om de ruimte en de sterren in hun volle pracht te zien.” Maar toen hij eenmaal een camera aan de telescoop had bevestigd, kon hij een veel langere belichtingstijd krijgen om zo ook minder lichtsterke objecten als sterren en sterrennevels vast te leggen. Op deze manier kon hij alles veel gedetailleerder bekijken. Astrofotografie was wat Jef het meest deed. “Daarna raakte ik meer geïnteresseerd in andere soorten fotografie, ik volgde enkele avondlessen en sloot me zelf aan bij een fotoclub”. Nadat hij meer had geleerd over fotografie, besloot hij het ook als bijbaan op te pakken.


Meer leren over astrofotografie

We vroegen Jef hoe hij zijn kennis opbouwde over fotografie en over astrofotografie in het bijzonder. Hij benadrukt: “Ik denk dat het ook een vrij unieke hobby is – astrofotografie – je ziet niet veel mensen dat doen. Dus als het beeld echt adembenemend wordt, heb ik het gevoel dat ik iets heb bereikt. Het is absoluut een uitdagend proces!”.

Jef vertelt dat hij meestal informatie over astrofotografie opzoekt op verschillende online forums en ook op YouTube. Dit heeft hem zeker heeft geholpen om nieuwe dingen te leren en het heeft hem geïnspireerd om nieuwe dingen uit te proberen. Bijvoorbeeld qua het nabewerken van zijn foto’s. “Het is het belangrijkste om inspiratie op te doen uit al deze video’s en tutorials, maar vergeet ook niet om je unieke en creatieve stijl te creëren!

“Helaas kijken we niet zo vaak omhoog als eigenlijk zou moeten. Omdat het zo adembenemend mooi is!”

Jef zegt dat een astrofotograaf gemiddeld honderd foto’s maakt en ze vervolgens combineert tot één samengestelde foto. Als dat eenmaal is gebeurd, is het resultaat werkelijk prachtig. “Het is adembenemend mooi boven ons, we kijken niet zo vaak omhoog als zou moeten”. Het resultaat wordt nog adembenemender als de persoon deze afbeeldingen goed weet te bewerken. Uiteindelijk is één goed beeld beter dan tien gemiddelde.


Tips als je aan de slag wilt met astrofotografie

Als je na het lezen van deze blog ook geinteresseerd bent om eens iets met astrofotografie te gaan doen, dan heeft Jef deze tips voor je:

  • Start gewoon met je eigen standaard camera en lens. Upgrade later, wanneer je wat beter weet wat je precies wilt. Jef benadrukt dat het erg belangrijk is om klein te beginnen om de flow en montage te leren voordat je grote bedragen gaat uitgeven. Nadat je dit onder de knie hebt, kun je de camera en lenzen vervangen door meer specifieke apparatuur. Helaas is het gezegde “hoe duurder, hoe beter” heel geldig in dit segment van fotografie.
  • Zorg dat je veel korte-belichtings foto’s maakt en stitch die vervolgens samen met de gratis Deep Sky Stacker software om er één samengesteld beeld van te maken.
  • Gebruik een draagbaar tracking systeem om foto’s met langere belichtingstijd te maken. (geen zorgen, deze bestaan ook in goedkopere versies!)


Welke gear gebruikt Jef voor astrofotografie?

Er is een brede range aan apparatuur voor astrofotografie beschikbaar. Jef gebruikt nu een gekoelde CCD-camera (van het merk ATIK) om zowel de voordelen van verminderde ruis als de grotere bandbreedte voor het vastleggen van het zichtbare lichtspectrum te krijgen.

Voor een telescoop kun je gebruik maken van lens- of spiegelgebaseerde versies (of beide). Jef kiest voor een versie met spiegels (photo-newton-ontwerp) omdat ze minder duur zijn dan telescopen op basis van lenzen. Het belangrijkste is het gebruik van een tracker (Skywatcher mount). Zoals je weet beweegt de aarde en staan de sterren ’s nachts niet vast. Het is dus belangrijk om een goed volgsysteem te hebben om de objecten onscherp te kunnen vastleggen tijdens de opname vanwege de beweging van de aarde!

Ben je nieuwsgierig naar de apparatuur die Jef verhuurt op Gearbooker?

ONTDEK DE APPARATUUR

Huur apparatuur van Jef

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar