5 Tips voor startende filmmakers!

Heb jij al langer het gevoel dat je meer wilt gaan doen met je ambities om zelf films te maken? Dat hoeft natuurlijk lang niet altijd de wens te zijn om een Oscarwinnende top-of-the-art blockbuster te maken. Het kan ook prima een reisvideo of het vastleggen van een event zijn waarvoor je meer vaardigheden wilt ontwikkelen.

In dit artikel geven we in dit artikel, aan de hand van de adviezen van Grietje en Riske van het populaire Youtubekanaal De Videomakers jou een aantal tips om je filmmaking skills naar een hoger plan te trekken.

Tip 1: Maak éérst een plan!

Wat is het dat je met de video wilt bereiken? En waar moet je aan denken om de juiste content hiervoor te schieten? Het is verleidelijk om direct te starten met het filmen zelf. Dit kan leiden tot onverwachte verrassingen als je je geschoten content gaat monteren omdat misschien achteraf blijkt dat je bepaalde zaken nog mist of niet op de juiste manier in beeld hebt gebracht.

Grietje van de Videomakers legt het als volgt uit:

Bekijk tip 1:
▶ Maak eerst een plan


Tip 2: Vertel een verhaal

Storytelling is een begrip wat je de laatste tijd op heel veel momenten en plekken hoort. Logisch ook, in dit tijdperk van social media waarin iedereen heel graag zijn verhaal de wereld in wil krijgen! Daarom is het extra belangrijk dat helder is welk verhaal je eigenlijk wilt vertellen en hoe je dat wil gaan doen!


Grietje legt uit dat het daarbij niet zozeer gaat om de juiste special effects, overgangen of ingewikkelde camera-bewegingen maar veel meer om de kern van het filmmaken: wat film je en waarom, en hoe staat een shot of scene precies in dienst van jouw verhaal:

Bekijk tip 2:
▶ Vertel een verhaal


Tip 3: Leer van feedback!

Laat anderen met je meekijken. Mensen uit je eigen omgeving, die je vertrouwt en van wie je een kritische noot of vraag ‘kunt hebben’. Maar omring je ook door mensen uit het vak: mensen die misschien al een stapje verder zijn dan jijzelf of mensen die er wat meer objectief naar kunnen kijken. Gebruik deze super waardevolle feedback om jouw project beter te maken!

Het kan, ook volgens de Videomakers, best spannend zijn om feedback te vragen. Omdat je daar ook cursussen kunt volgen, geeft Grietje regelmatig feedback naar andere filmmakers. Ze zegt daarover het volgende:

Bekijk tip 3:
▶ Leer van feedback


Vergeet ook zeker niet om het contact met andere ‘like minded’ filmmakers te zoeken zodat je de liefde voor het filmmaken kunt delen en voor jezelf een netwerk creëert van mensen die jou graag opbouwende feedback geven!


Tip 4: Geluid is het belangrijkste!

Klinkt niet zo vanzelfsprekend toch? Het belangrijkste van video is de audio? Video is toch ‘by definition’ immers dat wat je ziet en niet wat je hoort? Goed geluid zit ‘m in allerlei dingen. Een goeie microfoon is 1 ding. Maar vermijd bijvoorbeeld storende geluiden die de kijker alleen maar afleiden. Maar ook de geluiden die je wél gepland in je video laat zijn, dat die ook prettig klinken en meewerken om (daar heb je ‘m weer) je verhaal over te brengen. Grietje legt dit uit:

Bekijk tip 4:
▶ Geluid is het belangrijkste


Tip 5: Vergeet de automaat: weet hoe je camera werkt!

Ja, hoe veel logischer wil je het hebben, als filmmaker. Maar echt, zeker als je na verloop van tijd met wat geavanceerdere apparatuur gaat werken, zorg dan dat je weet hoe je daar alles (nou ja, in elk geval dat wat je voor jouw project nodig hebt) vanaf weet en er niet tijdens de shoot zelf nog mee loopt te hannesen. Of dat je achteraf denkt: had ik nou maar voor die ene specifieke instelling of handmatige configuratie gekozen! Zorg dus dat je je vooraf verdiept in je camera en in de techniek van filmen. Grietje geeft haar tips over hoe je dat kunt doen:

Bekijk tip 5:
▶ Weet hoe je camera werkt


Bonustip: Educate yourself!

Hou jezelf scherp en zorg dat je blijft leren! Vergeet hierbij niet dat je bij De Videomakers een aantal interessante cursussen kunt volgen over de techniek van camera’s en filmmaken!

BEKIJK HET CURSUSAANBOD
Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar