Deze journaliste laat je Europa ontdekken

Misschien herken je het: die momenten dat je twijfelt over je volgende stappen in je leven. Maar dan ineens kom je tot het plotselinge besef dat je het antwoord eigenlijk allang weet.

Dit is het verhaal van hoe Anneleen de journaliste is geworden die ze nu is. Gepassioneerd door reizen en het ontdekken van de natuur over de hele wereld. In dit interview kom je meer te weten over haar carrière als journalist en hoe het idee achter haar ‘National Parks of Europe’ project is ontstaan!

Ontmoet Anneleen!

Anneleen Ophoff, een jonge freelance journalist met een thuisbasis in België. Na 5 jaar te hebben gewerkt voor de Vlaamse openbare omroep VRT NWS, besloot ze haar carrière elders voort te zetten. Momenteel werkt ze als journalist en als ‘Head of Multimedia Stories’ bij Are We Europe. Anneleen is sinds juni 2020 de trotse oprichtster van het online platform National Parks of Europe.

“Om creatief te zijn, hoef je niet alleen boeken te schrijven of tentoonstellingen te maken, maar je kunt echt alle beschikbare vormen van creatieve expressie verkennen.”

Anneleen’s leven als journalist

Anneleens interesse in creatieve expressie begon al op de middelbare school. Toch wist ze niet altijd zeker wat ze daarna wilde doen. “Toen ik 17 was, zat ik in Bolivia en ik dacht bij mezelf: ik word journalist of ga een carrière in de documentairefilm najagen. Opeens werd me duidelijk wat ik wilde doen. Bijna alsof ik het al lang geweten had ”.

Anneleen begon 5 jaar te werken voor de Vlaamse openbare omroep VRT NWS. Ze maakte deel uit van een gespecialiseerd team dat werkte aan conflictgerelateerde nieuwsonderwerpen. Vooral in het Midden-Oosten, Afghanistan en een klein stuk van Afrika. Aan het einde van deze periode wilde ze haar carrière echter in een andere richting voortzetten. “VRT verlaten was een moeilijke beslissing voor mij, maar ik had wel wat verandering nodig. In plaats van me te concentreren op wat er verloren was gegaan, heb ik veel nagedacht en begon ik te begrijpen over welke onderwerpen ik het meest gepassioneerd ben ”.

Momenteel werkt Anneleen als freelance journalist. Ze werkt ook samen met Are We Europe. Dit is een initiatief om te onderzoeken wat het betekent om Europeaan te zijn en hoe deze identiteit wordt gevormd. In dit werk experimenteert ze met manieren om verhalen in verschillende formaten aan te leveren. “Onder journalisten is het vrij gebruikelijk om vast te houden aan een bepaald onderwerp of format (zoals tv, radio, krant, et cetera), maar ik hou van diversiteit. De verhalen waaraan ik werk voor Are We Europe zijn als een onderdeel van een groter ecosysteem – je kunt bijvoorbeeld een geschreven stuk maar ook een podcast maken, over hetzelfde onderwerp.”


National Parks of Europe – een idee geboren uit frustratie

Journalistiek is niet de enige passie van Anneleen, ze houdt ook van reizen en het ontdekken van de natuur. Ze beschrijft: “naar het buitenland reizen betekent niet altijd op het strand zitten en niets doen. Reizen kan zoveel meer zijn dan dat. Stadsbewoner zijn geeft je veel kansen, maar ontneemt je ook veel dingen. In de natuur zijn is als een frisse blik krijgen vanuit het dagelijkse stadsleven. Als ik reis, ga ik graag naar plaatsen waar ik de jungle, bergen, watervallen en al het andere moois dat de natuur te bieden heeft kan zien ”.

Soms komen ideeën op onverwachte manieren tot stand. In het geval van Anneleen was het een roadtrip die haar ogen opende voor de ware schoonheid van de natuur in Europa. Anneleen merkte tijdens deze reis echter op dat “het moeilijk was om een ​​overzicht te krijgen van alle parken die er in Europa zijn. Deze plaatsen waren zo moeilijk te ontdekken en te vinden. Zelfs de informatie die je vindt, is in de lokale taal, en dat maakte het nog moeilijker. Kunnen we hier niets aan doen? “.. 

“Het National Parks of Europe project gaat voor mij over het creëren van meer bewustzijn over de prachtige natuurlijke schoonheid van Europa. En om dit te ontvouwen voor de Europese bevolking.”

Er zijn meer dan 420 parken in Europa, waarvan de meeste een volledig unieke natuurlijke schoonheid verbergen die de meeste Europeanen niet kennen. In juni 2020 lanceerde Anneleen daarom haar eigen project – Nationale Parken van Europa. Ze zag het aanvankelijk meer als een idee voor een mogelijk boek, maar het is nu een multimediaproject geworden over Europa’s nationale parken en reservaten. Haar project bestaat uit gidsen over verschillende parken, waarom ze bezocht zouden moeten worden, hoe er te komen, foto’s van deze parken, enzovoort. 

“We moeten niet alleen trots zijn op het feit dat we honderden prachtige natuurparken hebben, maar we moeten elkaar er ook van bewust maken dat dichter bij huis reizen ook veel duurzamer is! En we mogen leren om trots zijn op het feit dat we honderden van deze parken in Europa hebben, net zoals Amerikanen trots zijn op de Grand Canyon! ”


Een win-win voor iedereen

We kwamen in contact met Anneleen omdat ze een zeer actieve gebruiker is van Gearbooker, een platform om camera-apparatuur te huren of te verhuren met andere creatieve mensen. Ze zegt: “als je zoals ik aan veel verschillende projecten werkt, koop je vaak veel spullen. Vanwege de steeds wisselende rol waarin ik zit, heb ik altijd wat nieuwe apparatuur nodig, maar als ik deze gear tegelijkertijd niet nodig heb, zit het gewoon in dozen niets te doen.”

In plaats van haar apparatuur stof te laten verzamelen, besloot Anneleen om het op Gearbooker te plaatsen en andere creatievelingen ook gelegenheid te geven om ermee aan de slag te gaan. “Daarom hou ik van deze circulaire economie, zoals Gearbooker met het delen van spullen.”

“In plaats van dat mijn apparatuur ligt te verstoffen, kunnen andere creatievelingen deze nu huren en gebruiken. Het is echt een win-winsituatie voor iedereen! ”.

Gearbooker laat je niet alleen je spullen delen, maar brengt je ook in contact met veel andere creatieve mensen. Anneleen vertelt een verhaal over hoe iemand die eerder haar spullen huurde, later een medewerker van haar bleek te zijn. “Een paar dagen later zag ik hem aan het werk! Een erg leuke gespreksopener!”.

Wil je meer van Anneleens werk zien of misschien eens iets van haar apparatuur huren? Kijk op haar website of huur een camera bij Anneleen.

Bekijk ook zeker haar multimediaproject National Parks of Europe. Wie weet vind je wel een park dat je de komende zomer wilt bezoeken!


Welke apparatuur heb jij nodig?

PROBEER GEARBOOKER

Huur gear van Anneleen

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar