De populairste apparatuur van 2020

Een terugblik op gear verhuur in 2020

We naderen snel het einde van 2020. Een jaar om zeker (niet) te onthouden, toch? Het heeft van ons allemaal enthousiaste Zoom’ers, Skypers, Teamers gemaakt en welke andere online tools we allemaal nog meer gebruiken.

Voor creatievelingen zoals jij heeft Covid 19 er een zeer uitdagend jaar van gemaakt. Velen van ons hebben opdrachten verloren en klussen gecanceld zien worden. Maar het bracht ook nieuwe positieve uitdagingen met zich mee waarbij video een gewilde oplossing is geworden voor veel bedrijven en organisaties. En wellicht heb je de extra vrije tijd in je leven gebruikt om nieuwe creatieve manieren te ontdekken?

Zelfs tijdens dit pandemie jaar is het huren van foto- en videoapparatuur op Gearbooker flink gestegen! Velen van jullie hebben zich dus zeker actief gehouden in creatief opzicht! In dat licht denken we dat het interessant zou zijn om wat insights met je te delen over de verhuur van apparatuur over het afgelopen jaar 2020. Dus hier is onze terugblik op de meest populaire apparatuur. 

De top-25 meest gehuurde apparatuur van 2020

Benieuwd wat de meest verhuurde typen en categorieën apparatuur zijn in 2020? Hier is hoe ze ervoor stonden!

 1. Mirrorless camera’s
  DSLR versus spiegelloze camera’s’ is al van menig discussie het onderwerp geweest over de afgelopen jaren. In 2020 staan ​​mirrorless camera’s op nummer 1 in onze lijst van meest gehuurde apparatuur. Dus in dat opzicht hebben ze bewezen populairder te zijn dan DSLR’s, die op de 7e plaats in de lijst staan.

  Voor indie filmmakers zijn mirrorless camera’s in veel opzichten veelzijdiger en capabeler dan DSLR’s, en ze hebben een aantal verschillende voordelen. Hun lichtgewicht en compact ontwerp zorgt voor flexibiliteit. Maar met toenemende bitsnelheden, RAW-opnameopties en een groeiend aantal geweldige lenzen, maakt dit systeemcamera’s een perfecte keuze voor veel videografen.


 2. 360° camera’s
  Duidelijk een winnaar dit jaar. 360 graden camera’s waren al een tijdje sterk in opkomst, met hun uitstekende mogelijkheden om mensen op een digitale manier rond te leiden en de kijker actief onderdeel te laten zijn van wat er plaats vindt. In Corona-tijden bewezen deze camera’s hun doel voor degenen onder jullie die evenementen organiseerden en een manier nodig hadden om online kijkers deel te laten uitmaken van een live ervaring.

 3. Gimbals
  Gimbals zijn geen verrassing op deze positie, aangezien ze één van de werkpaarden zijn geworden van veel indie videografen en filmmakers. Merken zoals DJI, Zhiyun, Feiyu-Tech en Moza blijven hun technologische opties vooruit duwen, waardoor gimbals elk jaar krachtiger, veelzijdiger maar ook lichter van gewicht en, niet onbelangrijk, betaalbaarder worden.

 4. Video mixers en streaming apparatuur
  Nog een duidelijke winnaar. Vanwege de pandemie hebben veel bedrijven, evenement-organisatoren maar ook muzikanten en DJ’s videostreaming omarmd als communicatiemiddel met hun klanten, hun bezoekers en hun fan base. Om jouw online video stream naar een hoger plan te tillen, hebben videomixers bewezen een must te zijn!

 5. Lenzen / objectieven
  Welke visuele storyteller kan er zonder? Lenzen zijn een noodzaak voor elke filmmaker en fotograaf. Op Gearbooker blijken zowel lichtsterke prime-lenzen als telelenzen populair te zijn.

 6. Drones
  Drones zijn al jaren favoriet onder filmmakers en creators. Deze vliegende camera’s zijn tegenwoordig voorzien van allerlei toeters en bellen die je beeldmateriaal zoveel extra allure geven. En veel bedrijven, misschien tijdens lockdowns meer dan ooit, experimenteren met drones om extra lagen toe te voegen aan hun promotievideo’s en aan hun diensten.

 7. DSLR camera’s

 8. Digital Cinema camera’s

 9. LED panelen

 10. Microfoons

 11. Autocues / prompters

 12. Audio recorders

 13. Statieven / Monopods

 14. Wireless transceivers

 15. Dollies en sliders

 16. Studio Licht

 17. Spyders & calibratie tools

 18. DJ apparatuur
  Interessant om te zien dat DJ apparatuur nog een #10 positie had in 2019, maar nu naar de 18e positie is gezakt. Zonder twijfel het resultaat van Covid-19 gerelateerde restricties op het organiseren van festivals, feesten en andere publieke evenementen.

 19. Actiecamera’s / Event camera’s
  Net als dj-apparatuur, waarschijnlijk een van de ‘slachtoffers’ in tijden van lockdown. Wie heeft er actiecamera’s nodig als je in zelfisolatie of in quarantaine zit zonder veel actie om je heen. Maar dit type camera’s zal ongetwijfeld weer populair worden zodra we de vrijheid hebben om meer actie te ondernemen.

 20. Rigs en stabilizers

 21. Camera monitors / EVF / LCD’s / Field Recorders

 22. VR headsets
  Nieuw in de top 25 van dit jaar. Virtual Reality is al een aantal jaren een belofte, maar met de release van moderne, zeer capabele VR brillen zoals de Oculus Quest 2, worden de beloften veel meer dan voorheen, ahem, realiteit (pun intended). Virtual Reality is vaak genoemd in dezelfde zin met Serious Gaming, maar de Oculus Quest 2 is meer bedoeld voor normaal ‘game’ vermaak. Ook serieus leuk, daar niet van…!

 23. Shotguns / booms

 24. Middenformaat camera’s

 25. Media streamers


Top 5 Meest gehuurde gear tijdens de lockdown

Specifiek tijdens de (zoals we het sinds deze week noemen) eerste lockdownperiode van 15 maart tot 1 juli, werden deze 5 product categorieën het meest door jullie gehuurd:

 1. Video mixers en streamers
  Zoals je weet heeft video streaming en livestreaming de wereld in stormachtig tempo veroverd. Geen wonder dat deze apparatuur dus superveel werd verhuurd toen de wereld zich afsloot in lockdowns!

 2. 360° camera’s
  Virtuele tours geven, het organiseren van online evenementen, mensen rondleidingen geven via internet? Dit alles werd mogelijk dankzijn de ontzettend populaire 360 graden camera’s van tegenwoordig.

 3. Gimbals
  Een all time favorite voor iedere filmmaker die stabiele beelden wil maar tegelijkertijd ook flexibiliteit tijdens het schieten ervan.

 4. Mirrorless camera’s
  Ja, de camera’s die langzaam maar zeker DSLR spiegelreflex camera’s aan de kant aan het schuiven zijn.

 5. Drones
  Luchtopnamen blijven ons klaarblijkelijk betoveren…

Meest gehuurde apparatuurmerken in 2020

Nikon, Canon, Blackmagic, Sigma, DJI, of ….. ?? Ben je benieuwd naar de populairste merken die in 2020 gehuurd werden? Lees dan snel deze blog post!


Welke gear zou jij willen (ver)huren?

PROBEER GEARBOOKER
Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar