Top 10 apparatuurmerken van 2020

Merken voor video streaming en 360-graden camera’s duidelijke winnaars

Als het gaat om de meest verhuurde merken van apparatuur in 2020, domineren Canon, DJI en Sony en vormen ze de top 3 in onze ranglijst van de meest verhuurde merken van 2020. 

Er is één merk dat opmerkelijk hoog is geklommen in vergelijking met 2019, dat is Blackmagic. In 2019, bekleedde het merk nog de 12e plaats, maar Blackmagic klom 8 treden omhoog en staat nu op de 4e plaats in de lijst van meest gehuurde merken van 2020. Velen van jullie kennen Blackmagic van hun hoogwaardige digitale filmcamera’s (Ursa, Pocket Cinema Camera en dergelijke) en hun veelgeprezen videobewerkingssoftware Da Vinci Resolve, maar het merk heeft ook behoorlijk aan de weg getimmerd in de ontwikkeling van videostreaming apparatuur.

Dat heeft dit jaar niet slecht uitgepakt – videoswitchers en streaming devices zoals de ATEM Mini-serie hebben het gemakkelijk gemaakt om professionele video live producties met meerdere camera’s te maken, of het nu gaat om live streaming naar YouTube of voor innovatieve zakelijke presentaties via Skype , Teams of Zoom. 

Onder de andere hoogscorende merken was Canon, die hun EOS R mirrorless camera lijn bleven door innoveren met de release van de EOS R5 en R6, maar ook met een grote verscheidenheid aan RF lenses. Vergelijkbaar daarmee hebben zowel DJI en Sony een groot aantal nieuwe innovatieve producten uitgebracht dit jaar voor zowel fotografen als filmmakers.

Hier is de complete top 10 lijst van 2020

(tussen haakjes zie je hoeveel posities het merk is geklommen of gedaald ten opzichte van vorig jaar):

 1. Canon (0)

 2. DJI (0)

 3. Sony (0)

 4. Blackmagic (+8)

 5. Panasonic (-1)

 6. Insta360 (+2)

 7. Nikon (-1)

 8. Sigma (-1)

 9. Tamron (-4)

 10. Zhiyun (+1)

Top 5 meest gehuurde merken tijdens de lockdown

Laten we eens inzoomen (pun intended) op welke apparatuurmerken het meest gewild waren tijdens de lockdown periode van 15 maart tot 1 juli. Dit is de top 5 van meest gehuurde merken op Gearbooker in die periode:

 1. Blackmagic

 2. Insta360

 3. DJI

 4. Canon

 5. Sony

Het zal niemand verbazen dat de één van de meest gehuurde gear van dit jaar tijdens de eerste lockdown video mixers en streaming apparatuur was. Deze apparatuur zijn eenvoudig te bedienen en maken het realtime bewerken, mixen en toevoegen van effecten eenvoudig mogelijk, iets dat je nodig hebt voor een livestream of om een online evenement of productlancering te organiseren.

Een van de merken, zoals je kunt zien, die hiervan profiteerde was Blackmagic, het merk werd de meest populaire in de verhuur tijdens de lockdown-periode. Het was tijdens lockdown dan ook nummer 1 in de lijst van populaire merken. Ons inziens volkomen logisch. Blackmagic heeft prachtige apparatuur die kan worden gebruikt voor live-streaming en videomixing.

Een ander goed scorend merk, op de twede plek is Insta360. Het bedrijf is snel bekend geworden door hun 360° camera’s, die ons in lockdown bijvoorbeeld hielpen bij het opzetten van virtuele tours en nog zoveel andere doeleinden. In 2019 was GoPro nog een dominante speler op de 360° camera-markt. Insta360 zit echter sterk in de lift, zoals te zien is in onze top 5. Insta360 heeft hun Insta360 PRO-camera’s uitgebracht en ook de Insta360 One X, One R en de One X2. Dus als een van de grootste concurrenten van GoPro, heeft Insta360 een mooie toekomst voor zich. 


Ontmoet andere makers en bouw je netwerk

Dit jaar ging het niet alleen om de (ver)huur van apparatuur om je creatieve projecten te verwezenlijken. Wat misschien nog wel belangrijker is, is hoe het huren van spullen je in staat stelde contact te maken met andere makers, ondanks het feit dat 2020 grotendeels werd gedomineerd door een wereldwijde pandemie. Door gear te huren, kreeg je de kans om online én offline in contact te komen met andere creatieve makers en met het uitbreiden van je netwerk..

Veilig blijven is dit jaar de prioriteit geweest voor iedereen, maar dat weerhoudt creatievelingen zoals jij er niet van om geweldige projecten te delen, te creëren en eraan te blijven werken. Of het nu gaat om fotoseries over mensen tijdens de lockdown, documentaires over de mensen in de zorg en de publieke sector die dag en nacht werkten voor onze veiligheid. Of misschien ben je overgestapt op het geven van online fotografiecursussen aan fotoliefhebbers. Uiteindelijk draait creativiteit om het vermogen om je aan verschillende situaties aan te passen. Geef jezelf dus een schouderklopje en blijf je creatieve passies ontdekken in 2021!

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar