‘Lang leve’ door de lens
Een fotograaf zijn betekent uiteraard veel meer dan het bezitten van een camera en die op mooie dingen richten. Indra ontdekte dit tijdens haar reis naar New York toen ze jong was en voor het eerst in aanraking kwam met fotografie. Een tijd later begon ze portretten te maken van vrienden en familie en raakte ze gefascineerd door het vastleggen van de essentie van een moment. Vandaag de dag fotografeert ze zo’n 25 bruiloften per jaar en staat ze al twee jaar op rij in de top 10 van de wereldwijde ranglijst van trouwfotojournalisten WPJA ! Genoeg redenen om kennis te maken met deze enthousiaste fotograaf, die ook actief is op Gearbooker!
Dit is Indra!
Ontmoet Indra, een fulltime professionele fotograaf uit Enschede. Indra is gespecialiseerd in commerciële, evenement-, huwelijks- en portretfotografie. Voordat ze fulltime fotograaf werd, was ze webdesigner. De afgelopen 10 tot 12 jaar zijn trouwreportages haar voornaamste bezigheid en passie geweest.
“Mijn mantra is om niet alleen momenten vast te leggen, maar de momenten echt te laten opvallen. Als fotograaf stop je nooit echt met leren en groeien”.
Hoe een trip naar New York City alles veranderde
Hoewel haar vader zijn hele leven fotograaf was, begon de interesse in fotografie voor Indra pas tijdens haar reis naar New York City, meer dan 25 jaar geleden. “Als je naar New York gaat, móet je foto’s maken. Het is een once in a lifetime ervaring”, daar was ik wel van overtuigd. Indra’s vader had haar al veel vaker geprobeerd uit te leggen hoe een camera werkt, maar ze was er nooit echt in geïnteresseerd. Voor de reis besloot ze de analoge Pentax-camera van haar vader te lenen. “Natuurlijk kan niemand je in één dag uitleggen hoe elke instelling in een camera werkt, maar mijn vader deed zijn best en ik kreeg een paar redelijk goede foto’s. Toen ik terugkwam, begon ik wat fotografie-lessen te volgen”.
Indra realiseerde zich dat ze als fotografisch onderwerp het erg leuk vindt om mensen te portretteren. “Ik denk dat dit één van de lastigste dingen is, vooral omdat je moet leren hoe je foto’s er niet alleen goed uit te laten zien, maar je model zich ook comfortabel te laten voelen. Voor mij was dat de grootste uitdaging”.
Toen ze nog in opdracht websites bouwde, vroegen haar klanten haar vaak om ook de fotografie voor op de website te verzorgen. Uiteindelijk werd Indra’s interesse in webdesign steeds minder, terwijl haar interesse in fotografie alleen maar groeide: “Op een dag besloot ik om fulltime als fotograaf te gaan werken en nu ben ik helemaal uit webdesign weg.”
iSi Fotografie
Trouwfotografie was niet iets dat Indra meteen wilde doen. “Ik wilde het een kans geven als ik eenmaal comfortabel genoeg was met mijn apparatuur. Vertrouwd raken met de camera-instellingen voor elke situatie om het gewenste resultaat te bereiken, vooral bij het fotograferen van een bruiloft ”. Indra geeft toe dat het een nogal lastig leertraject was. “Ongeveer vijftien jaar geleden waren er hier nog niet zo veel fotografiecursussen als nu, dus ik moest het allemaal zelf uitzoeken”.
Eén van Indra’s kennissen vroeg haar om haar bruiloft te fotograferen. “Dat was mijn allereerste huwelijksreportage die ik deed, en het was zelfs met nog een analoge camera. Dat was het moment waarop ik echt zin kreeg om meer bruiloften te fotograferen ”. Kort daarna kocht ze haar eerste digitale camera van Canon en ze is sindsdien trouw aan dit merk gebleven.
In de afgelopen twaalf jaar heeft Indra in totaal zo’n tweehonderdvijftig bruiloften gefotografeerd. Momenteel werkt ze aan een soort van een ‘bloemlezing’ van alle foto’s die ze door de jaren heen heeft gemaakt. Haar fotografiestijl is in de loop der jaren niet veel veranderd. “Maar in het begin was ik gewoon blindelings op momenten aan het jagen. Maar je kunt zoveel meer doen om de foto echt te laten opvallen als je de regels van compositie en het gebruik van licht kent. Dit heeft mijn fotografie enorm verbeterd ”. Dit is ook iets dat de kern van fotojournalistiek raakt – een goede foto maakt in één oogopslag duidelijk waar het om gaat, zonder dat het moment is verstoord.
“Je legt iets vast terwijl het gebeurt. En alles in het beeld vult elkaar aan en versterkt het vastgelegde moment”.
Door de jaren heen heeft Indra deelgenomen aan vele trouwfotografie-wedstrijden. Haar belangrijkste motivatie was om te zien waar zij staat met haar fotografische vaardigheden en hoe ze zich verhoudt tot andere fotografen. “Als je dan een prijs wint, is dat in feite een erkenning dat je op de goede weg bent. Dat je goed bent in wat je doet “.
Fotografie workshops
Leren om te fotograferen is niet altijd zo eenvoudig als je zou denken. Een goede camera hebben is ver van het enige dat telt. “Toen ik begon te leren hoe compositie en licht een foto zoveel beter kunnen maken, realiseerde ik me dat het een stuk gemakkelijker is om een goede fotograaf te zijn door deze dingen in gedachten te houden. Apparatuur is in dit verhaal minder belangrijk ”. Daarom besloot Indra om fotografieworkshops te geven om haar kennis en kunde te delen.
Indra verzorgt diverse workshops voor kleine groepen, onder andere over journalistieke huwelijksfotografie. Ze heeft zelfs een workshop om beter te leren fotograferen met je smartphone. “Ik probeer mensen te inspireren om dingen op een andere manier te zien, en ik vind het erg leuk als hun ogen worden geopend voor deze nieuwe perspectieven.”
Wil je meer weten over deze workshops? Zorg dan dat je haar website checkt voor meer info!
Gearbooker laat je creatiever zijn
“Waar ik woon is de enige manier om snel tijdelijk aan apparatuur te komen met behulp van Gearbooker. Het is echt een life saver voor die situaties!”.
Enschede, waar Indra woont, is vrij ver weg van alles. “Dit betekent dat er weinig winkels voor fotobenodigdheden in de buurt zijn, en zelfs daar kun je niet alles huren. Hier is de enige manier om snel te schakelen via Gearbooker.”
Ook als mensen erachter willen komen welke camera voor hen het beste werkt, raad ik altijd aan er een te huren en zelf te kijken of het iets is dat ze leuk vinden voordat ze het daadwerkelijk kopen ”. Indra kan Gearbooker dan ook aanbevelen aan fotografen die voor een opdracht (nog) niet de juiste spullen in huis hebben, of die tijdelijk een backup kunnen gebruiken: “Gearbooker is echt een redder in nood in dergelijke situaties!”.
Een ander groot voordeel van Gearbooker is de manier waarop creatievelingen hun passies kunnen waarmaken zonder veel geld uit te geven aan apparatuur. “Ik heb een aantal studenten begeleid van de plaatselijke fotografiescholen hier in Enschede. En het is echt geweldig dat die studenten die niet echt over de beste apparatuur beschikken, er nu toegang toe hebben door deze te huren op Gearbooker!”.
Indra’s tips voor beginnende fotografen
“Toen ik begon, was de markt niet zo oververzadigd als nu. Toch denk ik dat er nog zeker kansen liggen in de fotografie, als je er echt voor gaat en goed leert zien waar jouw kracht ligt”. Als je erover denkt om professionele fotografie te beginnen of gewoon verder wilt komen in trouwfotojournalistiek, dan heeft Indra twee tips voor je:
- Vind je eigen stijl. – Doe niet hetzelfde als iedereen doet. Probeer je eigen aanpak te vinden en blijf je hierin gewoon oefenen.
- Werk niet te lang gratis. – Probeer op zijn minst wat geld te vragen voor je diensten. Natuurlijk is het prima om in het begin gratis te fotograferen om een portfolio op te bouwen. Zorg er echter voor dat je op de langere termijn niet gratis blijft fotograferen. Doe dingen die je wilt doen en fotografeer op een manier die echt je artistieke visie laat zien.
Ben je nieuwsgierig naar meer van Indra’s werk of om een workshop bij haar te volgen? Check haar website. Of huur een camera, lens of flitsset van Indra voor jouw volgende project!