Een moderne klassieker

Verbeteren betekent constant leren en uit je comfortzone stappen. Vooral voor creatievelingen: hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer je leert. Om je te laten zien hoe dat in de praktijk uitpakt, besloten we kennis te maken met Robert.

In deze blogpost kom je meer te weten over Roberts interesse in fotografie en de stijl die hij hanteert. Specifiek door gebruik te maken van de lichtstijl van oud Hollandse meesterschilders als Johannes Vermeer. Je leest ook hoe Robert – zelfs tijdens de Covid-19 tijden – doorgaat met het werken aan een tof project waar veel mensen bij betrokken waren.


Ontmoet Robert!

Dit is Robert van Hall, geboren in Arnhem en nu woonachtig in Den Haag, Nederland. Na een loopbaan als ICT-applicatiebeheerder, besloot Robert dat het tijd was voor verandering – en volgde hij zijn passie om een ​​portretfotograaf te worden. Hij is nu gespecialiseerd in het fotograferen in de stijl van oud-Hollandse meesterschilders.

“Voor mij gaat fotografie over het vertellen van een verhaal. Om de kijker inzicht te geven in de persoonlijkheid van de persoon op de foto.


De eerste keer dat Robert met een camera aan de slag ging, was op de middelbare school toen hij een wat ging fotograferen met een geleende camera van een vriend (“Toen de enige manier om een camera te lenen vóórdat Gearbooker bestond”). Enkele jaren geleden specialiseerde hij zich als fotograaf voor het eerst in portretfotografie. Fotograaf-zijn voor hem meer dan alleen portretfotografie. Het is ook een waardering voor de manier waarop de oud Hollandse meesterschilders speelden met licht en schaduw.


Geïnspireerd door de oude Hollandse meesters

Zoals gezegd is de fotografie van Roberts sterk gebaseerd op de lichtstijl van de oud Hollandse meesterschilders. Robert legt uit dat hij altijd al gefascineerd is geweest door de schilders van de Nederlandse ‘Gouden Eeuw’ en de Italiaanse Renaissance periode: “Vooral door hun gebruik van licht en schaduw, het contrastspel tussen licht en schaduw lijken de schilderijen erg driedimensionaal”.

Bij het bekijken van Roberts portretten zeggen mensen vaak dat het bijna lijkt alsof je naar een schilderij kijkt! Volgens Robert is dit een van de beste complimenten die je als fotograaf kunt krijgen. “Het hanteren van deze stijl is helemaal niet gemakkelijk en vereist veel oefening en het volgen van workshops om de noodzakelijke vaardigheden onder de knie te krijgen”.


Eigentijds maar klassiek

Robert omschrijft zijn werk zelf als “eigentijdse, schilderachtige portretten die modern zijn maar toch een sterke link met de klassieke stijl”. Hij benadrukt dat het voor hem erg belangrijk is om van tevoren de mensen te leren kennen die hij portretteert. “Fotografie gaat over het vertellen van het verhaal, in een poging de kijker inzicht te geven in de persoonlijkheid van de persoon op de foto”, zo legt hij uit.

We vroegen Robert wat verder belangrijk is in de voorbereiding op een fotoshoot. “Het gaat er niet alleen om de persoon te leren kennen, maar ook samen gaan zitten en een moodboard maken”. Op deze manier kan hij ervoor zorgen dat zowel hij als de persoon een duidelijk verwachting kunnen krijgen van de uitkomst van de fotoshoot.

” Geef niet op! 99% van de beginnende fotografen doet dat wel. Wees die 1% die doorgaat!”


Portretten in tijden van Corona

Toen Robert stopte met zijn werk als ICT-applicatiebeheerder om fulltime fotograaf te worden, was het maart 2020. Corona was net voor het eerst in Nederland begonnen. Hij dacht bij zichzelf: ‘Ik kan niet gewoon thuis zitten en niets doen. Wat kan ik doen om zelfs in deze tijden te blijven fotograferen? ”. Zijn idee: portretten in Corona-tijden.

Dus Robert begon portretten te maken als een Corona-project. In totaal heeft Robert uiteindelijk zo’n 150 portretten gemaakt, echt veel meer dan hij had kunnen hopen. Robert geeft toe dat het een zeer intensief project was om aan te werken, en er waren weken dat dit een echte fulltime baan voor hem was, maar over het algemeen was het zo leuk, en het aantal goede reacties en feedback die hij ontving, maakte het allemaal de moeite waard. 


Robert’s advies voor beginnende fotografen

Robert’s grootste advies aan iedereen die een beginner of een professionele fotograaf: “Geef nooit op, 99% van de beginners geeft op. Wees die 1% die dat niet doet. De reis van een fotograaf is eindeloos, het is een reis die voor altijd duurt”. Stop dus nooit met het leren van nieuwe dingen en met het uit je comfortzone te treden als het om fotografie gaat.


Connecties leggen

Robert heeft in de loop der jaren nogal wat fotoapparatuur verzameld. Hij gebruikt daarom het Gearbooker-platform om andere creatievelingen zijn spullen te laten huren wanneer hij deze zelf niet nodig heeft. Robert vertelde ons dat toen hij voor het eerst over Gearbooker hoorde, hij niet kon geloven dat hij nog nooit van zo’n platform had gehoord. “Hoe meer spullen ik krijg, hoe kleiner de kans dat ik het altijd gebruik. Daarom heb ik het op Gearbooker gezet”.

“Mijn reden dat Gearbooker zo goed is – Ik kan mijn apparatuur gebruiken wanneer ik het nodig heb en er wat geld mee verdienen wanneer ik het niet gebruik.”

Bovendien noemt Robert dat hij het ook als een prima mogelijkheid ziet om andere fotografen en creatieven te ontmoeten – “Een te gekke kans om connecties te leggen!”

Ontdek de gear die Robert op Gearbooker verhuurt en zorg dat je zijn website eens bekijkt. Hierop vind je ook een aantal fotografie workshops die hij aanbiedt!


Welke apparatuur heb jij nodig?

PROBEER GEARBOOKER

Huur gear van Robert

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar