“Tijdens 48HFP weekends piekt mijn verhuur!”

Ontmoet Gearbooker-verhuurder Flip, die al weer ruim een jaar actief is op het platform. Inmiddels 18 jaar aan de slag als fotograaf en tegenwoordig ook als filmmaker. Hij is erg breed bezig dus, en dat is dan ook de reden dat zo’n groot aanbod op Gearbooker heeft staan.

Van techneut naar fotograaf

Voordat Flip besloot om fotograaf te worden, had hij zijn eigen lasbedrijf. Toen op een gegeven moment dat werk te zwaar werd, startte hij met een (deeltijds)opleiding fotografie aan de Fotovakschool. Al met al vrij heeft Flip behoorlijk wat technische kennis in huis.

“De technische kennis komt goed van pas bij de opdrachten die ik doe. Ook doe ik soms videografie, dan maak ik filmpjes voor bepaalde bedrijven, veelal in de technische hoek. Ik heb vorige week toevallig een productie gedraaid voor de brandweer. Mijn opdrachtgevers zitten vaak in de technische hoek, omdat dat ook mijn achtergrond is, waardoor mijn klantenkring zo gegroeid.”

Techniek maar dan ook op fotografisch gebied komt goed van pas bij de opdrachten die Flip aanneemt. Bijvoorbeeld bij het werken met een Gigapan, die (panorama)foto’s met een gigantische resolutie oplevert. Beelden die megagroot af te drukken zijn, zonder enige scherpte te verliezen.

Intussen is Flip meer en meer met videografie bezig; hiervoor wil hij wat meer apparatuur aanschaffen. Naast de actieve verhuurder die hij is, huurt hij daarom af en toe ook zelf apparatuur op Gearbooker. .

“Ik vind het zeker handig dat ik iets kan uitproberen voor ik het koop. Laatst bijvoorbeeld, dat was een lens van €8.000. Dat is zeker niet iets dat je zomaar koopt. Dan is het voor mij ook gewoon goedkoper om af en toe een lens te huren.”

48Hour Film Project

Het gesprek komt ook al snel op het 48Hour filmproject, een internationale filmmakerswedstrijd waaraan Flip zo’n twee of drie keer per jaar meedoet.  Teams van filmmakers (soms ‘in spe’) krijgen dan een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog toegewezen, en hebben op de minuut af 48 uur om een korte film te maken waarin die elementen zijn verwerkt. Soms gaat Flip de competitie aan met een clubje, soms alleen. “Een weekend met weinig slaap”, zoals hij het zelf laconiek verwoordt. “Ik zie het eigenlijk gewoon een soort oefening, een soort uitbouw van je portfolio, zeg maar.”

De benodigde apparatuur voor de wedstrijd heeft hij zelf vaak al in huis. Ook leent hij geregeld wat uit, aan anderen die hij van de competitie kent. Vaker verhuurt Flip de gear op Gearbooker die hij zelf op zo’n weekeinde kan missen. “Tijdens 48HFP weekends piekt mijn verhuur. Aan twintigers bijvoorbeeld, die hebben nog niet veel spullen”.

“Ik wil wel dat het via de Gearbooker site gaat, omdat het ook verzekerd is en ook gewoon het hele principe dat ik verhuur aan mensen die met een profiel bekend en geverifieerd zijn, enzo. Want het is toch altijd een risico dat je loopt, snap je, dus is het superfijn dat dat via Gearbooker kan lopen.”

Onderstaand film, genomineerd voor beste cinematografie, is gemaakt tijdens 48HFP Cinekid in 2015.

Zekerheid in de verhuur

De inkomsten van Gearbooker ziet Flip als een leuk extraatje, oplopend tot soms honderden euro’s per maand. Toch is het financiële aspect niet de enige motivatie voor Flip. “Ik ontmoet via Gearbooker superleuke mensen in mijn omgeving, die fanatiek zijn in wat ze doen”. Hij verhuurt vaker aan amateurs dan professionals, zo schat hij in. Niet dat dit hem verder iets uitmaakt. “Iedereen kan een passie hebben voor film of foto, of je er nou je geld mee verdient of niet”.

“Gearbooker doet een grondige controle van haar huurders en vraagt bijvoorbeeld om een ID-bewijs. Dat vind ik zeker belangrijk, want ja, je geeft iemand een camera van €4.000 hè, het is toch op vertrouwen allemaal. Dan is het toch fijn als er toch gezorgd wordt voor extra zekerheid.”

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar