Crowdfunding voor creatieven: waarom en hoe?

(deze how-to guide is een gastbijdrage van onze partner Voordekunst)

Steeds meer creatieve makers maken gebruik van crowdfunding. Een creatief project wordt dan gefinancierd door tientallen of honderden donateurs via een crowdfundingcampagne.

Klinkt ingewikkeld? Valt mee. Crowdfundingplatform Voordekunst legt kort het proces aan je uit.

Het gaat om de crowd, niet alleen funding

Belangrijk eerste punt: met crowdfunding vind je niet alleen geld, maar vooral ook publiek. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw filmproject of tentoonstelling wordt gefinancierd, maar echt bijzonder is het dat er zo veel mensen zijn die willen dat jouw project er komt, dat ze er de portemonnee voor trekken.

Donateurs zijn dan ook veel meer betrokken dan gewone fans: ze hebben er daadwerkelijk erg in of het project er komt.

Dus heb jij een goed project dat niet geheel gefinancierd kan worden vanuit subsidies of eigen geld, en waarvoor je tevens een fanbase wil opbouwen? Dan is crowdfunding een heel goede optie. Je kan al crowdfunden voor een bedrag vanaf €1.000, maar the sky’s the limit (maar wees wel, ehm, een béétje realistisch).

Hieronder omschrijven we het proces in vogelvlucht.

Stel, jij hebt € 5.000 nodig voor een creatief project. Waar begin je dan?

Wat is een goed crowdfundingdoel?

Ideale onderwerpen om voor te crowdfunden zijn concreet en tastbaar. Je moet in een zin kunnen uitleggen waar het geld naartoe gaat (denk: materiaalhuur, grading en montage, fine-art prints, een cd, etc.). Donateurs moeten het gevoel hebben dat hun geld goed besteed wordt.

Als je een duidelijk doel hebt om voor te crowdfunden, meld je je aan bij voordekunst. Dan begin je jouw projectpagina in te vullen en neem je een video op waarin je het project uitlegt (hoeft niet heel hi-tech, zolang je zelf maar in beeld bent). Vertel waarom jij hieraan bent begonnen en waarom het belangrijk en leuk is dat het project gerealiseerd wordt.

Bij crowdfunding word je geacht tegenprestaties te verzorgen. Geen financiële tegenprestaties, maar tastbare. Voor een tientje krijg je bijvoorbeeld een persoonlijk bedankje, voor vijftig euro wordt je naam vermeld of mag je in de film verschijnen en voor tweehonderd euro een workshop in jouw expertise. Je kan hier best creatief in zijn, maar maak het jezelf niet te zwaar, en bedenk dat meer dan de helft (!) helemaal geen tegenprestatie hoeft, maar gewoon graag wil doneren.

Als je de campagnepagina, het filmpje en de tegenprestaties in orde hebt gemaakt gaat je campagne live. Vanaf dan begint de teller te lopen. Je hebt iets meer dan een maand om 100% van je doelbedrag te halen.

Ruud Lenssen maakte een intieme documentaire ‘Wei’ over zijn dementerende vader en mantelzorgende moeder. Wei krijgt de montage die het verdient dankzij 315 donateurs die samen € 11.200 doneerden.

Jouw fans bereiken

De donaties die je gaat ophalen via crowdfunding komen in eerste instantie vanuit jouw eigen netwerk. Maar als je het goed aanpakt kun je een nieuw publiek bereiken.

Bij crowdfunding spreken we over de drie cirkels van publieksbereik: Family, Friends en Fools.

Deze cirkels representeren elk een groep donateurs. Je begint bij de mensen in Family en werkt dan langzaam naar buiten toe.

Voorbeeld: in de eerste week van je crowdfundingcampagne vraag je je eerste kring, dus je moeder, je beste vrienden en je gezin om een donatie te doen en de teller van de € 0 te krijgen. De tweede kring pak je daarna aan: je socialmediaat, mailt en belt je suf om iedereen op de hoogte te brengen van je project. En als het bedrag flink over de helft is ga je naar de derde kring: de onbekenden. Denk aan de media, vaktijdschriften, Facebookgroepen, alle plekken waar je jouw project onder de aandacht kan brengen.

De korte film De Bohemen was helemaal afgerond, op een punt na. Door omstandigheden was de geluidsband te matig voor vertoning. Om de hele film na te kunnen synchroniseren heeft de crew € 2.000 gecrowdfund.

En als het geld binnen is?

Aan het eind van je campagne heb je – als het goed is – 100% van je doelbedrag opgehaald. Zodra je bent uitbetaald door voordekunst kun je die dure camera huren, die tentoonstelling gaan opbouwen of de studio boeken. En dat heb je allemaal gedaan dankzij de hulp van mensen die jouw creativiteit een spotlight willen geven. Je kan hen op de hoogte houden van je project via updates; vinden ze leuk!

Crowdfunding kan werken in plaats van of als aanvulling op subsidie. Het bedrag kan worden ingezet als startbudget, sluitpost of zelfs het om hele project werkelijkheid te maken. En intussen creëer je een kring betrokkenen die bij alle fases van jouw creatieve project op de hoogte worden gehouden.

Arantxa Gonlag, EvaMaria Martinez Rey en Marissa Splinter zijn samen het fotografiecollectief Mondays Collective gestart. Voor het huren van een expositieruimte en het afdrukken van hun splinternieuwe werk crowdfundden ze meer dan € 4.000.

Wil jij het eens proberen?

Of wil je eerst meer informatie over crowdfunding? Je kan je plan vrijblijvend aanmelden via voordekunst.nl/idee. Dan denkt voordekunst met je mee over je creatieve project.

Waarom dit partnership?

Gearbooker en Voordekunst hebben dezelfde missie: het empoweren van creatieven in de realisatie van hun creatieve droomproject! Om deze reden werken beide platforms samen om de creatieve sector hierbij te helpen. Op voordekunst kun jij je funding ophalen voor jouw toekomstige project. En op Gearbooker huur je van makers bij jou in de buurt voordelig de gear die je daarvoor nodig hebt. En: wie weet doe je nieuwe contacten op voor jouw next-level project!

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar