De handigste geartips voor op reis

Heb je al plannen voor je aankomende vakantie? Een nieuw reisavontuur is altijd weer een moment waarbij je denkt ‘met welke gear leg ik al het moois om mee heen het beste vast?’ en ‘hoe voorkom ik dat de apparatuur me meer tot last dan tot lust wordt?’.

Bij de genre reis-/travelfotografie of -videografie is het natuurlijk belangrijk om de uitrusting zo licht en compact mogelijk te houden. Wat je allemaal meeneemt hangt af van je uiteindelijke doel en van je type reis, maar kan nog best een heikel puntje worden. Alles maar meenemen, onder het mom van ‘je weet maar nooit’, kan voor heel wat vermoeidheid en rugklachten zorgen, dus dat leren de meesten onder ons snel af. In deze blog meer over je gear tijdens je reis vind je wat praktische tips.

Fotografie

Stel jezelf de vraag welk objectief het beste bij je doel past. Een goede allround zoomlens bijvoorbeeld, biedt al erg veel mogelijkheden en zal voor de meeste situaties prima voldoen. Zo’n lens voorkomt dat je al te vaak je lens eraf moet halen, en dat je onnodig zwaar beladen bent. Ga je echter meer voor, bijvoorbeeld, het fotograferen van wildlife, dan zal je voorkeur sneller uitgaan naar bijvoorbeeld een lichtsterke tele of telezoom. Afhankelijk van je type foto’s kun je overwegen om bijvoorbeeld een zoomlens mee te nemen, en een vast objectief, specifiek geschikt voor portretten van de lokale bevolking.

Denk ook na of je wel of niet een statief meeneemt. Het thuislaten hiervan kan best wat schelen, maar een carbon-statief (ook te huur) van Sirui is toch best licht en compact. En ga je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, kan een statief heel erg van pas komen bij een lange sluitertijdfoto van bijvoorbeeld watervallen.

Travel films

Ook videocamera’s zijn te verkrijgen in veel verschillende formaten en typen. Werk je veel met een cinematografische insteek? Dan is het wellicht handig voor je reis een compactere variant mee te nemen, zoals de GH5 bijvoorbeeld van Panasonic of een andere systeemcamera. Ook qua statieven zijn er diverse mogelijkheden, zo heeft Manfrotto een speciale reisversie van een videostatief, de Manfrotto Befree Live.

Om een schokkerig beeld te voorkomen komt een gimbal goed van pas. Dit type stabilisator is zeker handig bij het filmen met een klein compact device als bv een smartphone of een kleine compactcamera, maar in een iets grotere uitvoering ook prima geschikt voor filmen met een DSLR of systeemcamera. Onderstaand filmpje toont je het verschil mét en zónder.

Actie in de tent

Er zijn natuurlijk momenten dat je Systeem/mirrorless camera of DSLR niet de meest ideale kandidaat is vanwege val- of stootgevaar of omdat je actie onderwater of vanuit de lucht wilt vastleggen. Yes, daarom zijn er Go Pro’s en andere actiecamera’s en drones te huur! Zo hoef je ook die spectaculaire shots niet te missen…

Audio

Je reisfilmps kunnen qua beelden nog zo indrukwekkend zijn, zonder goed geluid heb je komt het veel minder tot z’n recht. Vul het daarom aan met originele geluiden ter plekke en met een vette soundtrack. Voor mooi omgevingsgeluid kun je denken aan opname-apparatuur, vrij licht en compact, zoals de Zoom H6-recorder of Rode Mic‘s. Ook zijn er genoeg mogelijkheden voor het vinden van muziek voor onder je film, check bijvoorbeeld deze site voor wat tips.

Waar moet je nog meer aan denken?

Reizen met fijngevoelige apparatuur vraagt om een goede tas. Hoewel een standaard schoudertas al erg handig is, kan je bij stevige wandeltochten bijvoorbeeld vaak beter een zogenaamde Sling bag hebben; een soort rugzak met maar één schouderband, die niet af hoeft om bij de spullen te kunnen.

Vergeet ook niet om voldoende accu’s mee te nemen, en ook een krachtige powerbank is geen overbodige luxe. Zorg ook dat je voldoende storage/kaartjes meeneemt en als het even een image tank om tussentijds te kunnen backuppen.

Doe nieuwe kennis op!

Ook kun je, als je graag foto’s maakt, eens overwegen een plaatselijke fotocursus te doen of mee te doen aan een fototour; zeker een aanrader! Ook als je zelf al veel  van je apparatuur weet, kan dit zinvol zijn omdat lokale tourguides en instructeurs vaak de  interessante locaties en ‘hidden gems’ van de regio kennen. Ook kunnen zij helpen met contact met de bevolking, als je die graag op foto of film vastlegt. Hoe vindt je een geschikte tour of cursus? Googelen helpt al veel, net als b.v. Tripadvisor maar ook Traveller.com noemt alvast ‘deze 6 inspirerende‘ tours.

Gehuurde gear goed verzekerd, ook op reis!

Reizen doe je onder andere om nieuwe inspiratie op te doen en dingen mee te maken die je thuis niet direct zou doen. Daar past gear bij die je waarschijnlijk ook niet altijd zelf in bezit hebt of permanent wilt hebben. Gearbooker vormt dan de ideale manier om ook op apparatuurvlak je te laten inspireren: huur die camera of dat ene objectief die je op reis goed kunt gebruiken gewoon van andere creatieven om je heen. De verzekering van de camera’s, lenzen en andere apparatuur die je via Gearbooker huurt, geldt wereldwijd, neem het dus gerust mee tijdens je vakanties. Heb je je eigen gear op Gearbooker staan en kun je tijdens je vakanties dus niet op huurverzoeken ingaan? Switch dan de speciale ‘vakantiemodus’ in die je op de Mijn Gear pagina ziet staan. Hiermee blokkeer je heel handig de niet-beschikbare periode van al je apparatuur!

Hebben die ook ’s vrijaf 🙂

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar