Verschillende typen beamers, welke kies je?
Eerst bepaal je waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Er zijn meerdere soorten en typen beamers op de markt. Iedere situatie is anders en bij elk gebruik hoort een bepaald soort beamer. Zo moet een mobiele beamer licht en makkelijk draagbaar zijn, om deze snel en gemakkelijk mee te nemen naar je afspraak. Een home cinema beamer moet beschikken over een full HD of 4K resolutie, zodat de films zo scherp mogelijk van je muur af spatten. Voor scholen zijn er educatieve beamers of short throw beamers, deze zijn ook in combinatie met een digitaal schoolbord te gebruiken. Met andere woorden: op welke eigenschappen en mogelijkheden moet je letten om de keuze voor een beamer goed te maken?
Maar waarom zou je voor jouw filmavond of presentatie meteen een beamer kopen? Omdat de aanschafprijs van apparatuur best aanzienlijk is, kan het huren van van een beamer een uitkomst zijn. Zo hoef je niet direct hoge bedragen te investeren maar kun je 'm op je gemak eens uitproberen voordat je tot aanschaf over gaat.
Waar moet je letten bij het kiezen van een beamer?
Resolutie van de beamer
Hoe hoger de beeldresolutie, hoe beter de beeldkwaliteit. De beeldresolutie is, net als bij fotocamera's en led-tv's, van groot belang. Een beamer kan altijd een resolutie van 800 x 600 pixels weergeven in een 4: 3-weergave. Deze resolutie is voldoende om live televisiebeelden te bekijken. Ga je bijvoorbeeld je computer verbinden met de beamer om dia's te laten zien of je foto's te bekijken met Powerpoint, dan is een XGA-resolutie van 1024 x 768 al een stuk beter. Voor een standaardprojector is dit formaat van 1024 x 768 de beste keuze, hoewel de bredere WXGA-resolutie het nog beter maakt.
De beste resolutie krijgen de zogenaamde Full-HD projectoren, die zonder problemen 1920 x 1080 pixels of 4K projectoren kunnen weergeven, die 3840 x 2160 pixels hebben. Deze scherpte zorgt ervoor dat u kunt projecteren en genieten in volledige High Definition.
Zorg voor genoeg lichtopbrengst
Als je een beamer gaat huren, let dan ook op de lichtopbrengst. De lichtopbrengst is gedefinieerd in ANSI Lumen. Hoe hoger het aantal Ansi-lumen, hoe hoger de lichtopbrengst en hoe krachtiger de lichtbundel van de projector. Een hogere lichtopbrengst biedt de mogelijkheid om ook bij invallend daglicht goed zichtbaar te projecteren. Je kunt ook een groter beeld projecteren met een hoger aantal Ansi-lumen.
Wanneer een kamer erg verlicht is door bijvoorbeeld ramen of lampen, heb je een hogere lichtopbrengst nodig en dus meer Ansi lumen om het geprojecteerde beeld duidelijk zichtbaar te krijgen. Een grotere projectie vereist ook meer ansi-lumen omdat het licht over een groter gebied moet worden verspreid. Tenslotte is ook het oppervlak van belang, omdat een witte muur het licht minder effectief weerkaatst dan een projectiescherm. Een projectie op een normale muur is hierdoor minder zichtbaar dan op een projectiescherm.
Welke projectietechniek?
Er zijn drie soorten projectietechnieken, namelijk DLP, LCD en LED. Op Gearbooker kun je ook projectoren huren met een 3 LCD-technologie. Alle technieken hebben unieke eigenschappen.
DLP-projectoren vaak kleiner en lichter van gewicht en daardoor iets beter geschikt voor mobiel gebruik. Ook de contrastwaarden zijn hoger en dit zorgt voor een scherp beeld bij films en ondertitels. DLP-projectoren zijn daarom uitstekend geschikt voor een thuisbioscoop.
LCD projectoren worden snel populair omdat ze zeer geschikt zijn voor zakelijke presentaties. LCD beamers hebben een scherper beeld, betere zoomopties en een hogere lens shift. De lichtopbrengst is meestal ook hoger dan bij de DLP-projectoren.
LED-projectoren gebruiken geen losse verwisselbare beamerlamp, die ook kapot kan gaan Je hoeft deze dus niet te vervangen en de led beamer is ook zuiniger qua stroomverbruik. Dit is dus een economische keuze. De projectoren zijn wat duurder in aanschaf en de lichtopbrengst lijkt minder dan bij LCD en DLP.
De ideale kijkafstand tot de muur
De optimale kijkafstand voor de kijker tot het scherm hangt mede af van de resolutie van de projector. Met een HD Ready-resolutie van 1280x720 dien je minimaal 1,8 keer de breedte van het beeld als kijkafstand te nemen. Hoe hoger de resolutie van de beamer, hoe dichterbij je kunt gaan qua kijkafstand. Bij gebruik van een Full HD projector met een resolutie van 1920x1080 is de minimale afstand voor optimale kwaliteit 1,5 keer de breedte van het scherm.
Wil je een nog groter plaatje? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze. Voor 4K projectoren met een resolutie van 3840x2160 kun je de schermbreedte gebruiken als kijkafstand (1x). Dankzij de hoge resolutie is het beeld, ondanks de korte of lange afstand, van hoge kwaliteit en is de pixelstructuur niet zichtbaar. Je kunt de kijkafstand natuurlijk ook als zitafstand nemen.