Filmmaken van hobby naar carrière

Van je hobby een professionele carrière maken, is wat veel creatieven nastreven. Om dit te bereiken, moet je veel ervaring opdoen en oefenen. Precies waar we het in deze blogpost over hebben met videograaf Jacco. Hieronder ontdek je hoe Jacco geïnteresseerd raakte in het domein van videografie en hoe zijn stages zijn ogen openden om hier een uitdagende carrière van te maken.


Dit is Jacco!

Ontmoet Jacco, een 21 jarige videomaker uit Leeuwarden. In 2018 startte Jacco zijn freelance werk in videoproductie. Filmmaken en editing vormen zijn passie. 

“Het maken van “after-movies” van mijn reizen brachten me bij video. Ik denk dat het daar allemaal is gestart.”

Na het afronden van zijn MBO-studie en het voltooien van twee stages in het maken van films, besefte Jacco dat het tijd was voor hem om zijn kennis te verbeteren. Dus schreef hij zich in voor de Filmacademie in Amsterdam waarbij hij zijn videoproductie- en montagevaardigheden verder hoopt te gaan verbeteren.


Stages om meer ervaring op te doen

“Ik heb altijd een interesse gehad in film”, geeft Jacco aan. “Ik realiseerde me het belang van montage en dat een film pas echt samenkomt tijdens die laatste fase van een montageproces”. Dit is waarom hij besloot er meer over te leren.

“Een film komt volgens mij echt tot leven tijdens het montageproces.”

In 2018 ging Jacco naar Malta op een uitwisselingsproject met een aantal mede-studenten. “We deden een soort stage bij een filmproductiebedrijf. We leerden er echt superveel en het was voor mij een totaal nieuw werkproces”.

Daarna liep Jacco een andere stage bij YouBrand, een creatief productiebedrijf voor film en video in Leeuwarden. “Deze stage heeft mij echt gevormd in wat ik nu weet en het vergroten van mijn editing skills. Toen ik begon, was het een klein bedrijf met maar een handvol mensen. Mijn stage coach heeft me zoveel belangrijke dingen geleerd, van de basisprincipes tot meer gecompliceerde dingen.”

Op een dag adviseerde deze coach hem om freelance video-editor te worden. “Dat is het moment waarop ik besloot om dat ook echt te doen. Sinds augustus 2018 ben ik freelance video-editor! Sindsdien werk ik aan het verbeteren van mijn kennis en vaardigheden”.

Aanvankelijk wilde Jacco zich specialiseren in het maken van commerciële filmproducties en after-movies. Hij realiseerde zich echter dat er zoveel meer is dan dat. “Ik besloot het filmmaken verder te onderzoeken vanuit een montageperspectief”


Combinatie van freelance werk en studie

“Mijn studie is voornamelijk gericht op editing en er worden slechts 5 mensen per jaar toegelaten tot deze academie, dus ik voel me behoorlijk vereerd en erg gelukkig dat ik ben binnengekomen”. Freelancen tijdens een voltijdstudie kan soms een beetje voelen als teveel het goede. “Maar ik leer mijn tijd beter te verdelen tussen studeren en werken”. 

Momenteel werkt Jacco samen met een museum aan een videoproject. Voor Jacco zijn dit soort projecten naast schoolwerk echt goede manieren om uit je eigen comfortzone te stappen. “Ik denk dat het een ander belangrijk iets is om niet vast te houden aan één format. Als je dat doet, vervaagt alle creativiteit en verdwijnt het verhaal in de video of film”.


Deelnemen aan het 48 Hour Film project

Met een groep vrienden doet Jacco elk jaar mee aan de inmiddels bekende 48 Hour Film Project competitie. “Het is een super heftig en intens proces om een film te maken in slechts 48 uur tijd. Veel stress maar tegelijkertijd ook super leuk om mee te maken”

Als we hem vragen naar zijn reden om hier zijn schaarse tijd aan te besteden, zegt hij: “Oefening baart uiteindelijk kunst. Het helpt mij enorm om nieuwe dingen te leren.” Tijdens zijn eerste keer deelnemen ontbrak de kennis en ervaring in het team maar dat weerhield hen niet om nogmaals mee te doen. “Met meer kennis over gear en het schrijven van een script, worden de resultaten ook steeds beter!”. 

In 2019 besloten ze met een groter team en wat meer budget mee te doen. Het werd een super weeekend en het lukte ons om de short film in die 48 uur af te ronden. Uiteindelijk wordt het door de mensen en het team zo tof en onvergetelijk om mee te doen.”.

Hun laatste deelname leverde twee awards op – voor ‘beste social media gebruik’ en voor ‘beste gebruik van of props’ – en een nominatie voor ‘beste gebruik van film zin’. 


Makkelijk voor apparatuur!

Jacco vertelt over de eerste keer dat hij Gearbooker gebruikte om de apparatuur te huren die hij nodig had. Een dag voor Koningsdag kreeg hij een berichtje van iemand met een opdracht waarbij een 70-200mm lens nodig was. “Ik kende niemand die er een had en ik had ‘m zelf ook niet dus ik ontdekte Gearbooker en vond iemand die ‘m nog dezelfde dag aan mij kon verhuren zodat ik ‘m direct kon gebruiken!”

“Nu we wat verder zijn en het platform flink gegroeid is, is er steeds meer apparatuur beschikbaar om te huren. Dat is voor mij het beste aan Gearbooker: de diversiteit aan gear op het platform. Je kunt er praktisch alles op vinden wat je nodig hebt, niet alleen lenzen maar ook drones, en RED cameras en zo voort”. 


Klik hier om Jacco’s profiel op Gearbooker te zien en check zijn werk op zijn website. Misschien is Jacco wel de editor voor jouw volgende video project!

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar