Xpozer, een aanwinst voor jouw muur?

Als beeldmaker kun je, laten we eerlijk zijn, soms best gepast trots zijn op je eigen werk. En hoe tof is het dan om dat werk in je eigen huis aan de muur te hebben hangen. Nu zijn daar al sinds jaar en dag verschillende mogelijkheden voor. Denk aan canvas, dibond, plexiglas and the likes.

Sinds enige jaren kun je aan dit rijtje Xpozer toevoegen. Een slimme vondst van 2 Delftse studenten zorgt ervoor dat je het gemak van een wissellijst combineert met de cleane looks van dibond of een high end gallery print. We kregen een exemplaar opgestuurd om dit eens met eigen ogen te bekijken, lees hieronder onze ervaringen.


Xpozer, het concept

Wanneer je een Xpozer bestelt, dan kun je kiezen uit een hele collectie aan formaten en beeldverhoudingen. Voor elk wat wils dus. En je kiest ook voor het bestellen van een compleet pakket (de foto + het ophangframe) of alleen een losse foto, voor als je die op een frame wilt spannen die je al eerder had gekocht.

Wat krijg je thuisgestuurd als je een compleet pakket bestelt: een foto in een fraaie compacte driehoekige koker die ‘m goed beschermt tijdens transport. In de doos zit naast de foto een span-frame en een speciale ophanghaak, schroef en plug en een setje clips voor als je niet in de muur wilt of kunt boren. Met de clips kun je ‘m aan een koord monteren.

Het geheel, de frame en de afdruk, weegt erg weinig. Dus een zware grote schroef en dito groot gat in de muur is niet nodig. Hij lijkt zogezegd aan de muur te ‘zweven’ wat een heel fraai ogend resultaat geeft.


Spansysteem

Een van de opvallende eigenschappen van een Xpozer is hoe de foto strak op het frame komt. Dit werkt als volgt: aan de achterzijde van elke foto zitten in de vier hoeken kunststof clips. Die passen netjes op de vier punten van het frame.

Heb je de foto op het frame geschoven, dan komt de aap uit de mouw: via een ingenieus uitgedacht opspansysteem met een veer en twee kunststof vergrendeling-klikvingers breng je de foto mooi op spanning. Aan de voorkant heb je dus geen enkele golf of rimpeling, het ziet er echt superstrak uit.


Afdrukkwaliteit

Op de kwaliteit van de print kunnen niets aanmerken. Die is top. Vergelijkbaar met een hoge kwaliteit klassieke foto-afdruk uit een professioneel lab. Het wordt op een soort aluminium folie-achtig flinterdun materiaal gedrukt maar aan de foto-kant is dit mat en dus ontspiegeld. Qua resolutie is het haarscherp, al hangt dit uiteraard ook af van de aangeleverde foto. Het dynamisch bereik van de afdruk is erg goed en ook de kleurechtheid. Al hangt dit laatste uiteraard ook af van je eigen color-management van je monitor.

Het folie-materiaal kan wel wat kwetsbaar aandoen. Een vouw zal je blijven zien, dus is het van belang om de montage op het frame op een vlakke en schone ondergrond te doen om vouwen te voorkomen. Omdat er volgens Xpozer gebruik wordt gemaakt van een kraswerende coating lijkt het risico op krassen vrij laag te zijn. Ook is de printtechniek vochtbestendig dus een klein vlekje kun je er voorzichtig af vegen mocht dat eens nodig zijn.


Wisseltrofee

Het toffe aan het concept van een Xpozer is dat je een erg hoogwaardige afdruk aan de muur hebt maar dat je deze tegen relatief geringe kosten ook heel makkelijk kunt wisselen. Dus heb je na je nieuwe vakantie weer een mooie andere foto die je aan de muur wilt, maar heb je niet veel ruimte voor een extra Xpozer, dan bestel je gewoon een losse foto en spant die op het bestaande frame. Het is dan wel aan te raden om de doos te bewaren om de oude foto in te kunnen bewaren!


Conclusie

Xpozer is als productent van Nederlandse bodem niet voor niets de laatste jaren uitgegroeid tot een internationale speler van formaat als het gaat om hoogwaardige foto-afdrukken voor aan de muur. Ons inziens is het een onderscheidende manier van je werk aan de muur hangen en over de kwaliteit hebben we niets dan lof. Een dikke aanrader dus!

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar