Wat je moet weten voor je gaat podcasten

Podcasts zijn weer terug (van nooit weggeweest), de populariteit is de laatste tijd enorm gestegen. Meer mensen dan ooit tevoren luisteren dagelijks naar podcasts. Waarschijnlijk heb ook jij een favoriete podcast waar je naar luistert tijdens je rit naar werk, het koken, sporten, autorijden of je wekelijkse schoonmaak. Podcasts vind je overal: Spotify, Soundcloud, iTunes of een van de vele andere beschikbare apps.

In deze blogpost praten we je graag wat bij. Waarom zijn podcasts zo populair, juist in een tijd die zo sterk wordt gedomineerd door communicatie via beeld? En mocht je geïnspireerd zijn om te experimenteren met podcasting: wat moet je weten en welke apparatuur heb je nodig voor een podcast?


Drie redenen waarom wij podcasts luisteren:

  1. Podcasts laten je multitasken

Dit is de belangrijkste reden waarom podcasts aan populariteit hebben gewonnen – ze stellen je in staat om tijd te besparen. Je kunt altijd en overal naar een podcast luisteren – of het nu in de auto is, op weg naar je werk of tijdens het sporten, terwijl je je zondagse klusjes doet. Het is de ideale manier om die lege of minder nuttige momenten op een dag te vullen. Je verdubbelt de effectiviteit van je tijd: je luistert naar iets en trakteert je hersenen op iets goeds en zinvols, terwijl je tegelijkertijd andere dingen voor elkaar krijgt.

  1. Podcasts zijn leuk!

Met podcasts kun je niet alleen nieuwe dingen leren en het laatste nieuws ontdekken. Het kan ook simpelweg een bron van vermaak zijn. Met de variatie aan type podcasts – interviews, gesprekken, latenight shows, fictie en non-fictie verhalen, maar ook video en live podcasts – vind je gegarandeerd een type podcast waar je graag naar luistert.

  1. Podcasts laten je een echte connectie leggen

Er lijkt een psychologische reden te zijn waarom podcasts werken: een menselijke stem geeft een gevoel van vertrouwen. Met andere woorden: je bent veel meer geneigd om echt te geloven wat er wordt verteld. Daarom zijn podcasts ook een geweldige manier om een echte band tussen jou (als podcastmaker) en je publiek op te bouwen. Het geeft luisteraars het gevoel dat ze deel uitmaken van de conversatie.

Heb je zelf een onderwerp waar je veel kennis van hebt en ben je enthousiast om dit met de wereld te delen? Waarom start je geen podcast? Nu het publiek voor podcasts blijft groeien, is er niet een beter moment geweest om een podcast te starten voor je bedrijf, een merk of een persoonlijke hobby. Lees deze blogpost om te zien wat er nodig is om een podcast-maker te worden!


Podcasting voor beginners

Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te vermelden dat podcasting wel tijd, (een beetje) geld en doorzettingsvermogen kost. Maar als er een onderwerp is waar je echt enthousiast over bent en het met de wereld wilt delen – dan is dat het uiteindelijk allemaal waard!

Hier zijn vier noodzakelijke stappen om een goede podcast te maken:

De wat en waarom van je podcast

Zoals bij elk creatief project, moet je eerst een idee hebben van wat je wilt doen – waarom start ik een podcast en waar gaat mijn podcast over? Een onderwerp waar je gepassioneerd over bent of in geïnteresseerd bent, is je beste keuze – misschien is het fotografie, filmmaken of misschien is het vegetarisch koken? De mogelijkheden zijn eindeloos, zorg er wel voor dat je een onderwerp kiest waar je eindeloos over kunt praten met hetzelfde enthousiasme als waarmee je begon zodat je motivatie en sub-topics niet te snel opraken!

Kies een podcast format

Het formaat bepaalt het concept van je podcast. Podcasts heb je in verschillende vormen: single host, gescripte verhalen, diepte-interviews en nog veel meer. Kies een formaat dat voldoende flexibiliteit biedt zodat je reservoir niet te snel is opgedroogd. Wist je trouwens dat de optimale podcastlengte tussen de twintig en dertig minuten is? Iets om in gedachten te houden bij het kiezen van een podcast-formaat!

Audio of video (of beide)?

Misschien wil je een podcast met video op YouTube plus een audioversie van die podcast op Spotify? Dit zijn dingen die je moet overwegen en waarover je moet beslissen. Het hangt waarschijnlijk ook af van de content die je in je podcast wilt delen en hoe noodzakelijk video in dit opzicht is.

Kies een naam en cover art

Als je eenmaal hebt besloten over de niche en het onderwerp dat je wilt behandelen, evenals het formaat van de podcast, is het tijd om je podcast een naam te geven. De naam die je kiest voor je podcast kan een aanzienlijke invloed hebben op de marketingkracht van je podcast. En dat geldt ook voor de cover art (die je in Spotify, Apple podcasts en dergelijke ziet staan) – houd het simpel, maar toch interessant en opvallend!

Goede apparatuur = hoge kwaliteit!

Meestal geldt hier: hoe beperkter en goedkoper je apparatuur die je gebruikt, hoe beperkter de geluidskwaliteit van je show. Dus als je wilt beginnen zonder hoge kosten vooraf, maar geen concessies wilt doen aan de kwaliteit, denk dan eens aan het huren van apparatuur voor je podcast. Lees hieronder meer over 8 essentiële spullen om je podcast kwaliteit een boost te geven!


Welke apparatuur heb je nodig voor een podcast?

Op naar de volgende vraag: welke apparatuur heb je precies nodig om een podcast te starten? Als je een computer hebt met een USB-microfoon en toegang tot internet, heb je al iets om mee te werken. Een relatief eenvoudige USB-microfoon kan al best goede resultaten opleveren als je de juiste microfoon kiest. Als je niet zeker weet of podcasting iets voor jou is, maar het toch wilt uitproberen, huur dan een microfoon.

Als je de algehele kwaliteit van de podcast naar een hoger niveau wilt tillen, zijn dit vier must-haves die je nodig hebt voor je podcastconfiguratie (waarschijnlijk heb je al een paar dingen uit de lijst) :

Een computer met opname- en editing software

Een computer – die heeft iedereen! Dit is misschien wel het meest essentiële voor podcasting (naast de microfoon), want hoe ga je anders opname- en bewerkingssoftware gebruiken om de uiteindelijke podcast clean en professioneel te laten klinken? Enkele tips voor software die je kunt proberen: Audacity (gratis), Garageband (standaard op elke Apple Mac geinstalleerd), Ocenaudio (gratis) en Adobe Audition.

Een goede en stille opnameruimte

Voor het opnemen van een podcast is niet per se een professionele geluidsstudio met dure elektronica nodig. Zolang de ruimte maar geen echo, weinig tot geen nagalm heeft en een vol, rijk geluid. Je wilt er zeker van zijn dat de kamer waar je opneemt een behoorlijk aantal meubelstukken bevat, omdat deze items het geluid helpen absorberen. Meubels, maar ook gordijnen, schilderijen aan de muur en tapijt op de vloer helpen de geluidsgolven te breken. Dit voorkomt veel echo in je opname. Zorg er ook voor dat het ergens is waar luidruchtige buren en andere omgevingsgeluiden geen grote kans hebben om je te storen terwijl je de podcast opneemt.

Een XLR of USB microfoon

Een microfoon is waarschijnlijk het meest cruciale apparaat voor podcasting. De microfoon die je besluit te kiezen, bepaalt de algehele audiokwaliteit en helderheid van je podcast. Het is niet verwonderlijk dat er veel discussie is over welke microfoon de beste is. Als je wilt experimenteren en wil testen welke microfoon je het fijnste vindt, waarom zou je er dan niet een paar huren en kijken welke het beste bij je past? Bekijk hier microfoons die je kunt huren.

Er is echter één belangrijk ding waar je rekening mee moet houden: is de omgeving waarin uw opname plaatsvindt stil genoeg? Zo ja, dan is het een goed idee om een ​​condensatormicrofoon te gebruiken – deze is zeer gevoelig, wat betekent dat hij elk klein geluid oppikt. Maar als de opnameomgeving niet stil is of een professionele opstelling is, is het waarschijnlijk het beste om een ​​dynamische microfoon te gebruiken.

Als je een beginner bent, probeer dan een USB-podcasting-microfoon. Deze sluit je rechtstreeks op je computer aan via de USB-poort en is gemakkelijker in te stellen dan een XLR-podcasting-microfoon. XLR-microfoons zijn meestal bedoeld voor gebruik in professionele opname-omstandigheden, zoals in geluidsstudio’s. Bij XLR podcasting microfoons heb je eigenlijk extra apparatuur nodig, zoals een mixer of een digitale recorder.

Hoofdtelefoons

In principe zal elke hoofdtelefoon werken. Probeer voor het beste resultaat een ‘over ear’ koptelefoon tijdens het opnemen – hierdoor worden je oren afgesloten van omgevingsgeluid en kun je jezelf duidelijk horen. Dit zal het zeker comfortabeler zijn dan een ‘on ear’ koptelefoon die tegen je oor zit in plaats van er over heen. Ben je nog niet zeker welke hoofdtelefoon je moet kiezen? Neem een kijken bij de hoofdtelefoonsdie je op Gearbooker kunt huren!

Microfoon armen, standaarden en shock mounts

Om tijdens de podcastopname vrij te kunnen bewegen, kun je ervoor kiezen om een microfoon arm of een shock mount te gebruiken. Met een microfoonarm kun je de microfoon gedurende de hele opname in de gewenste positie houden zonder het risico te lopen per ongeluk te worden verplaatst. En een shockmount zal kleine geluiden absorberen en elimineren die voortkomen uit het per ongeluk dichtslaan van de tafel of het verschuiven van de microfoon.


De best podcast apparatuur

Mixers worden gebruikt om de audiokwaliteit te verbeteren en bieden meerkanaals opnames voor mensen met co-hosts of gasten. Het is ook een verplicht item voor iedereen die een XLR-microfoon gebruikt. We interviewden professioneel podcast producer Joey – eigenaar van De Audiofabrique. Zijn suggestie is om de RØDECaster Pro mixer te gebruiken. Voor degenen met weinig of geen technische kennis is het een van de meest gebruiksvriendelijke audiomixers. Benieuwd welke mixer het beste aansluit op jouw wensen? Huur er dan een op Gearbooker!


Laatste tips voor het opnemen van een podcast

Gebruik de juiste microfoontechniek! Zorg er altijd voor dat de microfoon zich op dezelfde hoogte bevindt als je mond en onthoud dat hoe dichter je bij de microfoon bent, hoe luider je stem zal klinken. Klinkt logisch toch?

Als je je podcast naar een hoger niveau wilt tillen en je podcast opnemen in topkwaliteit: huur dan een podcast studio. Er zijn zelfs pop-up podcaststudio’s die zijn opgebouwd op elke gewenste locatie!

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar