Je kit voor film- en video productie uitbouwen? Waar moet je op letten?
Als je een filmmaker of video professional bent, dan weet je dit waarschijnlijk. Je start je carrière meestal met vrijwel geen eigen apparatuur. Meestal koop je een eenvoudige tweedehands camera, leent wat bij vrienden hier en regelt een statiefje daar. Je edit werk doe je op die laptop die je sinds je schooltijd al had (hoeveel resources had Premiere Pro ook alweer nodig…?). Nagenoeg niets dus, of in elk geval geen serieuze professionele gear.
Dus hoe bepaal je nou, als je eenmaal bent gestart met je filmmakersloopbaan, waar je je eerste inkomsten aan uitgeeft? Welke prioritering is verstandig? En wat past het beste bij jouw situatie?
Stel jezelf de volgende vragen om hier (hopelijk) wat verder mee te komen:
Wat zijn jouw ideale projecten?
Denk even rustig na over welke projecten jij blij van wordt. Wat voor type opdrachten zijn jouw droom gigs? Zijn dat korte films, feature films, muziekvideo clips of documentair werk? Of juist (commerciele) run-and-gun opdrachten, corporate bedrijfsvideo’s, reisfilms, you name it. Bepaal voor jezelf welke richting jij jouw carrière het liefst naartoe ziet gaan.
Wat is je beschikbare budget?
Als je eenmaal hebt bepaald aan welk type shoots jij je tijd het liefste besteedt, is het tijd om de financiële balans op te maken. Hoewel je budget waarschijnlijk nog wat beperkt is, moet je bepalen wat je te besteden hebt aan apparatuur. Heb je al apparatuur, beslis dan ook of deze gear nog past bij jouw doelen en droomklussen.
Denk trouwens niet alleen aan de kosten van de apparatuur zelf, maar ook aan projectkosten (kosten die je per klus moet maken). En andere bedrijfskosten (je marketing, website, administratie, verzekeringen, et cetera).
Doe je liever solo projecten of werk je liever in een team?
Veel van de apparatuurkeuzen en aanschaf ervan hangt samen met de volgende vraag. Ben je een one-man-band die het regisseren, script schrijven, schieten, geluid, editing, kleurcorrectie allemaal zelf doet? En in dat geval: waar liggen jouw zwakkere en sterke punten? En voor welke aspecten van het gehele traject heb je meer high-end professionele apparatuur nodig, of juist wat eenvoudiger spullen?
Als je je liever focust op één deel van het proces van het filmmaken en voor de andere delen dus samenwerkt met andere specialisten, dan heb je dus mensen om je heen nodig. Een geluidstechnicus, gaffer, DoP, montage specialist of andere videograaf om maar enkele rollen te noemen.
Met andere woorden: solo of met anderen, dit bepaalt voor een belangrijk deel jouw film gear kit. Voor goede kwaliteit audio, heb je bijvoorbeeld een camera nodig met goede opties (en diverse typen ingangen) voor het opnemen van geluid. Of een externe audio recorder die tegelijkertijd snel en eenvoudig te bedienen is zonder dat het veel van jouw tijd en focus kost.
Werk je als specialist in een videoteam, dan ben je waarschijnlijk sneller geneigd (en beter af) door wat meer high-end (en helaas ook duurdere) spullen te kopen zodat je jouw skills ten volle kunt benutten.
Hoe ziet jouw korte termijn en lange termijn eruit?
Veel vragen rondom het investeren in gear komen uiteindelijk op het volgende neer. Hoe vaak gebruik je het en voor hoe lang? We weten allemaal dat electronica en dus ook video-apparatuur over het algemeen snel in waarde daalt doordat leveranciers in hoog tempo innoveren en nieuwe modellen op de markt brengen. Soms is die high-end cinematic camera van vele duizenden euro’s na drie of vier jaar alweer ‘verouderd’ doordat fabrikanten om de twee jaar een opvolger uitbrengen. Leuk, zo moet je het nog sneller gaan afschrijven…
Uitgaven aan film- en video gear kun je dus het beste zien als korte termijn investeringen. Het wordt dan al snel logisch en slim om apparatuur te huren of snel door te verkopen.
Hierin is trouwens wel een verschil te maken in type apparatuur: spullen als een statief, sliders en audio recorders kunnen gerust voor de wat langere termijn gekocht worden, deze gebruik je vaak vele jaren. Dit geldt ook in bepaalde mate voor lenzen. Hierbij is de aanschaf vaak goed te verantwoorden ten opzichte van elke keer huren. Terwijl camera’s, maar ook bijvoorbeeld gimbals of drones vaak een stuk sneller worden vervangen door hun eigenaar.
Je kunt er overigens ook aan denken om je apparatuur te verhuren om zo de grote investeringen sneller terug te verdienen.
Welke gear gaat jouw skills echt versterken?
Misschien wel de belangrijkste overweging waar je je budget aan gaat uitgeven is: waar liggen jouw sterktes en zwaktes? In video- en filmproducties betekent dit: welke apparatuur helpt jou het meeste bij de vakgebieden waar je zelf mee worstelt. Als interviews niet jouw grootste specialiteit zijn, is het al snel slim om te investeren in een goed statief, een auto cue of teleprompter en een goede monitor.
Of andersom: als je weet dat hand-held footage stabiel uit jouw handen komt, dan is de aanschaf van een zeer high-end en dure gimbal of steady-cam misschien niet direct de meest voor de hand liggende zet.