“Gear verhuren: ik zag er wel potentie in”

Op Gearbooker vinden creatieven elkaar die onderling op een veilige en gemakkelijke manier hun apparatuur willen verhuren. Zo vindt je in je eigen omgeving snel apparatuur voor een bepaalde klus óf juist om gear eens uit te proberen voordat je deze zelf aanschaft.

Al sinds de vroegste start van Gearbooker in België, is Tuur een actieve verhuurder én huurder op het platform. Je hebt bij hem de keuze uit een heel breed assortiment aan foto- en filmgear dat hij verhuurt en we vonden hem bereid om met ons eens het gesprek aan te gaan. Wie is hij, wat doet hij in het dagelijks leven en waarom is hij gestart met Gearbooker.

Al lang creatief bezig

Tuur is momenteel een laatste jaars student ‘Audiovisuele Vormgeving’ in Gent, en hij beschrijft dit zelf als een vrij algemene opleiding. Binnen de studie heeft Tuur zich gefocust op film, fotografie met als genre ‘documentaire’.

“De opleiding bevalt mij zeker, het is voor mij een prettige combinatie van theorie en praktijk. En ik merk dat ik mijn netwerk er ook op een heel leuke manier mee kan opbouwen”, aldus Tuur. “De aanleiding van deze studiekeuze was dat ik al heel wat jaren bezig was met creatieve en kunstzinnige projecten en ook documentair werk. In deze opleiding kan ik echt mijn ei kwijt op dat vlak. De studie neemt alleen wel erg veel van mijn week in beslag, gemiddeld zo’n 36 uur per week.”

“Natuurlijk zijn de bijverdiensten via Gearbooker fijn. Maar het enorme netwerk dat je opbouwt met andere creatieven in je omgeving is minstens zo waardevol.”

Ervaring opdoen tijdens bijbanen

Wanneer hij niet in de weer is met zijn studie, is Tuur ook erg druk met betaalde opdrachten en werk. “Ook buiten de studie ben ik veel bezig met projecten. De laatste tijd vooral filmopdrachten. Je kunt dan denken aan promotievideo’s, maar ook het registreren van live evementen, zoals concerten en cantates. Via een multicam setup leggen we deze dan professioneel vast en wordt het vaak ook direct gestreamd.
Via mijn netwerk rolde ik daar in en doe dat op freelance basis. Inmiddels weten steeds meer opdrachtgevers mij zo te vinden.”

“Daarnaast heb ik ook een vaste bijbaan als content marketeer bij een softwarebedrijf dat actief is in de logistieke software. Mijn rol focust zich op het creatief verpakken van de bedrijfsboodschap naar buiten toe. Dat kan soms via een promovideo zijn, en in andere gevallen met creatief opgezette testimonials van klanten. Ook bemoei ik mij met de content voor de website. Al met al is dit voor mij een hele fijne bijbaan die mij zeker ook helpt in mijn toekomstige carrière.”

Het roept wel snel de vraag op: hoe dóe je dat allemaal, zo ontzettend veel verantwoordelijkheden naast elkaar? “Het is soms hard werken ja, en van tijd tot tijd best wel pittig. Maar het scheelt dat ik veel freelance klussen in de weekends en avonduren kan doen.”

Niet alle medestudenten zijn zo actief. “Ik ben daarin in de minderheid ja”, lacht Tuur. “Al beseffen veel medestudenten wel dat het belangrijk om vroeg je naam op te bouwen. Maar het is voor velen niet zo makkelijk om ervaring in het beroepsveld op te doen”.
Als we hem vragen wat hij het liefste doet, legt hij uit: “Tijdens schoolopdrachten is er meer ruimte voor experimenteren, het is veel meer mogelijk om eigen input en visie in je project te verwerken. Het wordt daarmee honderd procent je eigen werk en je kunt je creatieve stijl ook verder ontwikkelen, vrijwel eindeloos doorperfectioneren. Bij betaalde opdrachten bepaalt de klant uiteindelijk en is er geen ruimte, tijd en budget om voor de absolute perfectie te gaan. Wel biedt het financiële kansen, doe je veel ervaring op met materiaal en tevens is het goed om je ondernemer- en planning-skills te verfijnen. Dat is iets dat je op school echt niet leert.”

Verkiezingen in België

Rondom de Belgische verkiezingen is Tuur ook erg druk met het maken van promovideo’s voor politici van verschillende politieke partijen. “Juist binnen deze groep merkt men steeds meer: video heeft de toekomst. Anders komt de boodschap niet meer over” geeft Tuur aan. “Ik doe hierbij alles: regie, productie, het schieten van de content en uiteindelijk de montage. Dat kan een interview zijn of ik volg een politicus die naar een bepaald politiek evenement gaat en dan is mijn opdracht om de politicus in een bepaalde context vast te leggen. Het resultaat is vaak een korte, snel gemonteerde video. Die oogsten het meeste succes.”
Tuur legt uit dat een lijsttrekker vaak zelf ook met een ‘soort van’ gewenst scenario en bepaalde locatie komt om te gaan schieten. “Als regisseur en producent probeer ik daar nog advies in uit te brengen en wat te sturen voor een optimaler resultaat.”

“De Canon C100 mijn ideale werkpaard voor ‘run and gun’ shoots.”

De Canon C100, Tuur’s “work horse”

Over zijn gear

“Ik zit voornamelijk in het Canon ecosysteem”, vertelt Tuur. “Ik ben ooit begonnen met een Nikon DSLR maar daarna via een Canon 70D naar een 80D. Je breidt je objectieven langzamerhand uit en je blijft zo een merk redelijk trouw. Ik film nu sinds kort met de Canon C100, een superfijne cam. Na de Blackmagic pocket camera voorzien van een Metabones speedbooster, die ik veel eigenlijk meer geschikt vind voor studio- en indoorshoots, is de C100 mijn ideale werkpaard voor ‘run and gun’ shoots. Ik gebruik ‘m samen met een shoulder rig die ik helemaal naar eigen wens heb gecustomized, en voorzien van een Zacuto EVF.”

Drone shots en wetgeving

“Verder werkt ik af en toe met een drone voor de aerial shots. Toen de wetgeving nog wat soepeler was in België deed ik daar meer mee, vooral ook voor fotografie: luchtfoto’s van woonhuizen, opdrachten voor lokale kranten, dat soort dingen.
Recent heb ik een wielerwedstrijd vastgelegd, dat was wel een toffe opdracht. Daarbij heb ik een aantal gave luchtbeelden kunnen filmen, om af te wisselen met de ground shots. De drone wetgeving in België maakt het nu veel moeilijker. Ik overweeg nu een Mavic 2 Pro te kopen en daarbij dan een licentie te behalen zodat je veel meer creatieve mogelijkheden tot je beschikking hebt. Toch blijft het lastig en erg duur om ontheffingen te gaan halen per aparte klus om met een drone te mogen vliegen.
Er wordt inmiddels behoorlijk wat van je gevraagd als drone piloot om alle noodzakelijke diploma’s en toestemmingen te behalen en dito kosten. Ik zie het inmiddels echt wel als een vak apart.”

De Mavic 2 Pro drone

Workflow

“Qua editing flow hangt het ervan af wat voor type klus het is. Ik werk soms in ProRes, maar ook vaak genoeg in C-Log. Het belangrijkste is dat ik per type klus de juiste color grading kan doen en snel mijn output kan opleveren. De laatste tijd is dat vooral met de C100.

“Ik weet nu waar ik terecht kan als ik zelf apparatuur nodig heb. Je weet dat je die persoon dan kan vertrouwen.”

Voordelen van Gearbooker

We vragen Tuur hoe hij Gearbooker heeft leren kennen en wat hij er van vindt. “Ik kwam in aanraking met Gearbooker via social media, andere gebruikers die het erover hadden in een Facebook groep met filmmakers waarvan ik lid ben. Mijn eerste ervaringen: het zag er betrouwbaar, strak en gebruiksvriendelijk uit. Maar vooral het uitgebreide aanbod sprak me erg aan, zeker in vergelijk met andere verhuuropties. Ik zag er zeker wel potentieel in.”

“Natuurlijk zijn de bijverdiensten via Gearbooker fijn. Maar wat ik eigenlijk minstens zo waardevol vind, is het feit dat je een enorm netwerk opbouwt met andere creatieven in je omgeving. Het contact dat ik vooraf en naderhand heb met mijn huurders mondt heel vaak uit in vervolgcontact. Erg leuk dus. Dat heeft nog niet tot nieuwe samenwerkingen geleid, maar ik weet wel waar ik terecht kan als ik zelf ook eens een camera of andere apparatuur nodig heb. Je weet toch dat je die persoon dan kan vertrouwen.”

Makkelijk uittesten

“Ik heb tot nu toe vooral mijn lenzen verhuurd, ik merk dat daar voor mij een grote markt zit. Mensen die een 2e of 3e lens nodig hebben of eerst eens willen uitproberen voor ze ‘m zelf kopen. Of pas geleden, mijn Ninja 2 Fieldrecorder werd door iemand gehuurd die overweegt er zelf ook eentje te kopen en hem via mij heel makkelijk kan testen.”

Benieuwd naar wat je zelf kunt verdienen?

Lees hier meer over het concept achter Gearbooker en gebruik de rekentool om te zien hoeveel je zelf met jouw apparatuur zou kunnen verdienen. En mocht je zelf je gear willen verhuren, start dan hier met het aanmaken van een account!

 

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar