De tech(ie) achter een podcast

De laatste tijd is podcasting enorm populair geworden en het blijft maar groeien. We denken daarom dat het interessant zou zijn om meer te weten te komen over de mensen die werken in de productie en totstandkoming van een podcast. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de audioproductie. Als geluidstechnici ben je verantwoordelijk voor het monteren, bedienen en onderhouden van de technische uitrusting die wordt gebruikt om het beste resultaat te leveren. 

We kwamen in contact met één van Gearbooker-gebruikers: Joey, die al vanaf het begin lid is van het platform. Joey is gespecialiseerd in audiopostproductie en we dachten dat het interessant zou zijn om zijn verhaal met jullie te delen! 


Ontmoet Joey!

Joey is een audiopostproductiespecialist uit Nederland, voornamelijk opererend vanuit zijn eigen studio – De Audiofabrique in Haarlem en biedt ook een popup-podcaststudio voor podcast-opnames op locatie. Joey is gespecialiseerd in voice-over-opnames voor sociale en zakelijke content.

“Sinds ik voor een lokaal radiostation werkte toen ik 10 jaar oud was, wilde ik die man zijn die alle technische dingen doet rondom het opnemen en bewerken van audio”.


De Audiofabrique

Joey verdiepte zich echt in het technische aspect van audio-opname tijdens zijn stage bij TV8, destijds de eerste commerciële regionale tv-zender. “Daarna heb ik grotendeels nationaal en internationaal getourd als technisch producer voor theatershows”. Een paar jaar geleden bedacht Joey: “wat kan ik doen met mijn kennis van studio-opnames?”. Op dat moment besloot hij over te schakelen op audiopostproductie voor online tv-commercials en opnames van bedrijfsevenementen.

Kleinere bedrijven hebben vaak niet genoeg budget voor postproductie, video’s of podcasts. Er zijn natuurlijk dingen die ze zelf kunnen doen om kosten te besparen: “Ik zeg altijd: een minuut praten kost zes minuten montage, dus als ze iemand inhuren die weet hoe het goed moet, dan besparen ze alleen maar zichzelf kostbare tijd. Het opnamegedeelte is vrij eenvoudig, maar het bewerkingsproces duurt wel wat langer ”.

De Audiofabrique is gevestigd in Haarlem en is voornamelijk gericht op audiopostproductie – dus montage en ervoor zorgen dat de audio correct wordt verwerkt. “Alle zorgen wegnemen is de meerwaarde die ik aan mijn klanten lever. Als ze me vragen om het te fixen, zal ik het voor hen fixen. Ze hoeven nergens over na te denken over de technische dingen. Daar ben ik voor!”. 

Een paar jaar geleden belde een potentiële klant naar Joey en zei dat ze een podcast op locatie wilden opnemen, dus vroegen ze of hij dat voor hen kon regelen: “Vanaf dat moment is wat nu de PopuppodcastStudio is geworden, begonnen . Dat is vooral hoe ik nu ook werk – als de klant opnameapparatuur nodig heeft, lever ik die op locatie, compleet up en running”.


Popuppodcast.studio

Podcasting wordt de laatste jaren steeds populairder. Het was niet zo mainstream, pas ongeveer vier jaar geleden begon het in populariteit te groeien. 

Als die ene klant niet contact had opgenomen met Joey en vroeg of het mogelijk was om een podcast op hun locatie op te nemen: “Dan had ik waarschijnlijk niet aan dit idee van een “studio-op-locatie” gedacht. Ongeveer 95% van de podcast-opdrachten waar ik nu aan werk, worden gedaan op locatie bij de klant”.

“Mijn meerwaarde: alle zorgen voor mijn klanten wegnemen. Als ze mij iets vragen te regelen, dan fix ik dat gewoon voor ze!”

De Audiofabrique and Popuppodcast.studio opereren beide vanuit hetzelfde bedrijf maar onder een ander ‘label’. “Het helpt gewoon om dingen op te splitsen voor de klanten. De meeste klanten zoeken één bepaald iets en ik merk dat het verwarrend voor ze is als ik als bedrijf allerlei verschillende dingen aanbied onder dezelfde noemer. Doen ze nou aan audioproductie of aan podcasts? Daarom heeft het beide z’n eigen naam en website.

Een pop-up podcaststudio houdt in dat Joey op de locatie verschijnt, alles opzet en ervoor zal zorgen dat alles werkt. “Alle apparatuur past in een normale auto en kan ik overal mee naartoe nemen. Op de snelst mogelijke manier kan ik binnen 15 tot 20 minuten een studio op jouw locatie opzetten en operationeel zijn ”. Vervolgens hoeft de klant alleen maar te gaan zitten en de podcast op te nemen, die daarna door Joey wordt afgemonteerd en geperfectioneerd in de postproductie.


Joey’s audio apparatuur top 3

Rode RODECaster Pro Audio Mixer. Ook zonder technische achtergrondkennis, is deze audiomixer relatief eenvoudig te gebruiken: “als je de handleiding leest of hun video’s bekijkt, is het vrij duidelijk en logisch”. Proberen welke mixer het beste werkt voor jou? Huur een mixer op Gearbooker!

Gebruik een dynamische microfoon omdat je hiermee overal kunt opnemen, want deze microfoons zijn minder gevoelig is voor andere geluidsbronnen. Joey adviseert om de Lewitt-microfoons te gebruiken. “Waarom zeg ik Lewitt in plaats van bijvoorbeeld in SM58? Ook al is de prijsklasse ongeveer hetzelfde, de SM58 komt niet met een wind kap”. Sowieso – om een microfoon te vinden die het beste bij je past, wil je verschillende microfoons testen. Bekijk hier de microfoons die je kunt huren op Gearbooker!

Gebruik geen goedkope kabels. “Ja, het is verleidelijk om de goedkoopste kabels te kopen, maar de duurdere zullen je gemoedsrust geven”, zegt Joey. Goedkope kabels zijn gemaakt van goedkope materialen en hebben daardoor een slechte geleiding en kunnen ook gemakkelijk beschadigd raken. “Dus investeer in kabels die zijn gemaakt van goed, betrouwbaar materiaal en die een leven lang meegaan”.

Joey benadrukt ook het belang van twee of meer SD-kaarten, zodat je altijd back-ups van de opnames hebt: “er kan altijd iets misgaan, dus het is beter om een paar back-ups te maken”.


Probeer voordat je in gear investeert!

Joey heeft in de loop der jaren behoorlijk wat apparatuur verzameld en heeft veel spullen die hij niet zsupervaak gebruikt. Dus begon hij het te verhuren op Gearbooker. “Hoewel het ‘voor erbij’ is, is het superleuk en nuttig en het helpt ook andere makers om aan gear te komen. Dus voor mij is het een mooie win-win”. 

Het komt vrij vaak voor dat mensen flinke hoeveelheden geld investeren in spullen waar ze niet veel van af weten of spullen die gewoon goed gemarket worden. Joey benadrukt: “Mensen zouden alleen gear moeten kopen als ze weten hoe ze die moeten gebruiken. Dus tést gear voordat je erin investeert. Dat kan ik niet genoeg benadrukken! Daarvoor is Gearbooker zo’n handig platform ”

Wil je gear huren van Joey? Bekijk zijn Gearbooker-profiel voor alle beschikbare apparatuur! Of denkt je erover een podcast op te nemen? Bekijk de diensten van De Audiofabrique en Popuppodcast.studio die Joey aanbiedt.


Welke apparatuur heb jij nodig?

PROBEER GEARBOOKER

Huur gear van Joey

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar