De filmmaker en zijn popcornmachine

Voor deze blog zijn we in gesprek met Arno Baretta. Als eigenaar van Baretta Media geeft Arno leiding aan een team van 5 vaste medewerkers, een stagiair, een team aan freelancers én een popcornmachine! 🙂


Over Arno

Arno heeft veertien jaar als freelance cameraman gewerkt aan commerciële films en voor omroepproducties bij bijvoorbeeld omroep MAX, RTL Productions. Na het faillisement van zijn werkgever, was Arno toe aan een volgende stap. Inmiddels had hij voldoende vertrouwen om een eigen bedrijf te starten om daarmee soortgelijke projecten te gaan verzorgen. 

Fast forward naar twaalf jaar later heeft Arno met Baretta Media een bloeiend bedrijf opgebouwd met een steady groei en – misschien wel het belangrijkste – aan de slag met toffe opdrachten en dito opdrachtgevers!

“Dat we als team samen het niveau steeds omhoog weten te krijgen, dat is zó leuk om te zien”.


Het team overstijgt mijzelf 

Nu hij inmiddels een behoorlijk team aanstuurt, kijkt hij vaak genoeg met trots terug op wat zijn team aan producties maakt. Soms zelfs producties waar hij zelf niet aan heeft gewerkt, niet exact weet hoe het tot stand is gekomen, maar wat wel tot een tof eindresultaat heeft geleid. “Het overstijgt mijzelf”, benoemt Arno. “Dat we als team samen het niveau steeds omhoog weten te krijgen, dat is zó leuk om te zien.”

Bij het zoeken naar goede aanvullingen voor zijn team zoekt Arno een bepaald enthousiasme en passie. “Je moet wel een beetje een duizendpoot zijn: in één aspect vrij goed maar ook know-how hebben van dingen eromheen. En, je moet een beetje een toffe gast zijn op de set. Andere teamleden en de klant moet een prettig gevoel krijgen om met jou te werken.”

Livestreaming

“Corona heeft livestreaming producties in ons bedrijf flink laten groeien. We hebben aan het begin van de coronapandemie onze site aangepast met een extra focus op livestreaming. Dat heeft ons zeker nieuwe klanten opgeleverd voor livestreams, naast onze bestaande klanten.”

Arno: “Inmiddels verzorgen we voor grote spelers in bijvoorbeeld de agrarische sector flink wat livestreaming uitzendingen en de respons vanuit die klanten is érg positief!”

E-learning

Baretta Media maakt film en animatie content. Dit kunnen productpromo’s en registraties zijn. Hiernaast richt het bedrijf zich ook sterk op e-learning. Dat wil zeggen: instructievideo’s op een hoog niveau. In alles wat we doen, is onze leidraad: de boodschap verhalend en begrijpbaar maken. 

Hoewel e-learning sinds de corona-pandemie sterk is gaan groeien, was het ook al een flink onderdeel van het Baretta Media portfolio, legt Arno uit. “Steeds meer bedrijven worden nu wakker en beseffen wat de voordelen van instructievideo’s en e-learning zijn. Ik zie een enorme groeipotentie op dat gebied.”

Innovatie in onderwijs

“Als filmmakers snappen wij inmiddels goed wat de kracht kan zijn van video binnen onderwijs. We hebben voor diverse scholen en universiteiten gewerkt, hebben docenten cameratraining gegeven en ook hebben bedrijven geholpen om onderwijs per video te geven.” 

“Voor bijvoorbeeld de Hogeschool Rotterdam trainen wij docenten in onderwerpen als: hoe schrijf je een script, hoe kom je over op camera, waar moet je kijken, hoe zit het met het licht, hoe richt ik een presentatie precies in. Zo helpen we docenten om onderwijs te digitaliseren. En daarnaast bieden we ook het totaalpakket aan: dus dan draaien we de videoproducties voor en met de onderwijsinstellingen, doen de edit, et cetera.”

Video Kickstart

“Klanten zeiden vaak: we wéten wel dat video waardevol kan zijn voor ons bedrijf en daar zouden we iets mee moeten doen, vertelt Arno. “We merkten alleen vaak dat het daar een beetje bleef steken bij die fase. Om die reden hebben we het concept ‘De Video Kickstart’ bedacht. In zo’n kickstartsessie brainstormen we met potentiële klanten stapsgewijs over de concrete kansen van video voor hún bedrijf. Als die in kaart gebracht zijn, bedenken we samen met de klant over welk video-concept bij die kansen zou passen: welke kanalen moeten worden ingezet, wat is het taalgebruik, etc. We denken op dat moment dus al over details na waar normaalgesproken pas (te) laat in het productieproces over wordt nagedacht. Het wordt daarmee een soort combinatie van een brainstorm- én briefingsessie”, legt Arno uit. “Iedereen doet meteen mee, van CEO tot cameraman tot animator zodat alle lagen weten wat de verwachtingen zijn qua eindresultaat.”

Showreel Baretta Media

Blackmagic: een goed doordacht ecosysteem voor videomakers

“Hoewel wij bij Baretta Media nooit heel merkvast zijn geweest, zijn we via JVC, Canon en Sony nu alweer een jaar of twee bij Blackmagic aanbeland. Ik ben behoorlijk gecharmeerd van dit merk, ze hebben hun apparatuur goed afgestemd op de videoflow, van camera tot editing tot livestreaming. Alles praat met elkaar, dat is echt tof. Ook de filmische look van Blackmagic camera’s spreekt mij erg aan, alsmede de prijs-kwaliteit verhouding. Veel waar voor je geld!” aldus Arno.

“We werken veel met de Blackmagic Ursa en met de BMPCC 6K voorzien van vooral Canon L-lenzen. Eigenlijk willen we ook wat meer met prime Cine lenzen gaan werken, maar ja, het prijskaartje he…”, lacht Arno.

Apparatuur ligt stof te happen

“Omdat we best veel apparatuur hebben, is lang niet alles altijd in gebruik en liggen sommige spullen best vaak op de plank niks te doen, stof te happen”. Een voorbeeld daarvan is onze 360-graden camera. Eigenlijk sinds de corona-lockdown merkten we dat met de opkomst van de online-events en livestreams dat die camera erg in trek bleek in de verhuur! We verhuren ‘m dus vrij veel nu.”

Nieuwe opdrachtgevers via Gearbooker

“Het grootste onderzoekslab van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is in Nederland gevestigd en zij wilden aan de slag met ‘virtuele tours’ waarvoor 360-graden video nodig was. Zij benaderden ons via onze Insta 360 PRO die op Gearbooker staat. Maar als je 360-graden video echt goed wilt doen, dan is dat best ingewikkeld. Het leidde er daarom toe dat wij eigenlijk die productie voor de ESA zijn gaan doen, in plaats van dat ze het zelf deden. Dat contact is dus via Gearbooker gelegd, dus dat was wel echt leuk.”

“Ik vind het leukste aan verhuren op Gearbooker de diversiteit aan mensen met wie je in contact komt. Dat kan dus een club als ESA zijn maar ook iemand die een modeltrein wilde filmen in 360 graden, en vaak ook collega filmmakers die iets nodig hebben. Ik zie Gearbooker daarom óók als een soort netwerkplek”.

Een goed voorbeeld van Gearbooker creatieven met elkaar kan verbinden!

Heb jij apparatuur nodig?

PROBEER GEARBOOKER

Huur gear van Arno

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar