De beste gimbal: DJI, Zhiyun of Moza ?

Sommigen zweren bij de eenvoud van een ​​monopod of statief, anderen willen een steadicam, shoulder rig of easy rig of ga je toch liever voor een gimbal? Elke filmmaker heeft een tool voor stabiele beelden nodig . Het lijdt geen twijfel dat 3-assige gimbals tegenwoordig super hot zijn en dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

Dit is makkelijk uit te leggen. De creativiteit van vloggers, filmmakers en videografen werd altijd beperkt door hun apparatuur. Steadicams of easyrigs waren veel te duur voor kleinere projecten met lagere budgetten. Niet alleen de hoge prijs maar ook het gedoe en de aandacht die je zou trekken als je met een steadicam harnas rond moet lopen.

Gimbals hebben dat helemaal veranderd. Vloeiende en cinematische beelden die er volledig professioneel uitzien, zijn nu zeer toegankelijk voor elke filmmaker. Vergeet de dagen van schokkerige onstabiele opnamen!

Van smartphone gimbals voor amateurs zoals de DJI Osmo Mobile (tegenwoordig de DJI OM serie) tot de meer professionele gimbals als de Movi Pro of DJI Ronin 2 die honderden tot duizenden euro kosten, er is een gimbal voor elk type filmmaker.  In dit artikel leggen we je uit welke gimbal goed bij jou past. We vergelijken ze op zaken als stabilisatiekwaliteit, maximale laadvermogens (payload), de bouwkwaliteit, prijs en meer. 


Beste gimbals voor jouw camera in één overzicht

Hier zijn onze top 3 aanbevelingen voor gimbals voor filmmakers en videografen:

  1. DJI Ronin-S
  2. Moza Air 2
  3. Zhiyun Crane 3 Lab

… en hier zijn enkele andere opties die het overwegen waard zijn:

Laten we nu de top 3 van deze gimbals in meer detail bekijken …


1. DJI Ronin-S

DJI Ronin-S gimbal

Laadvermogen: 3,6 kg

Voordelen

  • Uitstekende stabilisatie
  • Goede bouwkwaliteit
  • 12 uur batterijduur
  • Grip kan worden losgeschroefd om ‘m eenvoudig te kunnen inpakken

Nadelen

  • Zwaar
  • Niet-verwijderbare batterij – je kunt wel een andere handgreep kopen als een reserve nodig is.

Ondanks dat ze vooral bekend zijn als fabrikant van drones, lijdt het geen twijfel dat DJI tegenwoordig de meest productieve gimbal leverancier is. Hoewel ze de mobiele en professionele gimbal markt domineerden, hadden ze een tijd lang eigenlijk geen goede handheld-gimbal van minder dan € 1000,- voor een DSLR en spiegelloze camera. Dat was tot de release van de Ronin-S in 2018, die na zijn release tijdenlang was uitverkocht. 

De Ronin-S stelde niet teleur. Deze DJI gimbal komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de meest perfecte gimbal die je kunt krijgen in deze klasse. Toegegeven, hij heeft niet alles helemaal super voor elkaar en hij is een beetje zwaar, maar het doet zoveel dingen beter dan zijn concurrentie. De bouwkwaliteit is een stuk beter dan de rest. Het voelt robuuster aan dan de plastic gimbals geproduceerd door Zhiyun, Moza en andere merken. De software en bijbehorende app zijn super gelikt. De stabilisatiekwaliteit is top. Enzovoort, enzovoort. 

Het maximale laadvermogen van 3,6 kg betekent dat de Ronin-S DSLR-setups kan hebben met zwaardere cine-lenzen en andere accessoires. 

Het gewicht van de Ronin-S is absoluut de grootste klacht die je op internet terugziet, maar het is iets waar je je aan kunt aanpassen. Dat gezegd hebbende, je kunt ook besluiten voor de iets lichtere en nieuwere Ronin-SC te gaan (waarbij de ‘C’ staat voor compact). Zeker als je een mirrorless camera hebt.

Ondanks dat het een relatief zware gimbal is, kan hij dankzij de verwijderbare grip kleiner worden ingepakt dan bijna alle gimbals in deze klasse. Dit maakt het eigenlijk een uitstekende draagbare gimbal voor op reis.

HUUR DE DJI RONIN-S GIMBAL

Moza Air 2

Moza Air 2 gimbal

Laadvermogen: 4,2 kg

Voordelen

  • Uitstekende stabilisatie
  • 16 uur batterijduur

Nadeel

  • Enigszins buggy software

Voordat de Moza Air 2 uitkwam, was de DJI Ronin-S de beste gimbal voor DSLR en mirrorless die er was. Period. Na de release van Gudsen’s Moza Air 2 hebben we echter een prima, goedkoper alternatief.

De Moza Air 2 is vaak wat goedkoper dan de DJI Ronin-S. Je verwacht het misschien niet bij een gimbal van deze prijs, maar hij bezit een enorm aantal functies.

De Moza Air 2 beschikt over enkele van de beste features die een gimbal kan hebben. Je kunt de focus aanpassen, rollen en wijzigingen aanbrengen in de instellingen door gewoon de buttons op de gimbal zelf te gebruiken, met behulp van de OLED waarmee je door het menu kunt navigeren. De DJI Ronin-S heeft niet zoveel directe manieren om de features in te stellen en je zult vaak merken dat je aanpassingen moet maken via de smartphone app, wat iets omslachtiger is. 

Deze gimbal werkt ook met een snelkoppelingsplaat die het mogelijk maakt om je camera eraf en weer terug te zetten zonder dat je de gimbal opnieuw hoeft te balanceren of calibreren. Dit maakt het wisselen tussen een statief en een gimbal ongelooflijk snel – wat des te belangrijker is bij het filmen voor bijvoorbeeld een bruiloft of andere shoots waarbij snel kunnen handelen van essentieel belang is. 

De Moza Air 2 maakt ook indruk op andere punten. Denk bijvoorbeeld aan de payload van 4,2 kg en de vier verwijderbare Li-ion 18650-batterijen die je 16 uur aan gebruikstijd geven op een enkele lading. 

De Moza Air 2 een geweldige gimbal en biedt eigenlijk meer waar voor je geld dan de Ronin-S. De gimbal voelt alleen niet zo solide aan als de Ronin-S. De software van Gudsen is wat minder goed en het accessoire-ecosysteem is niet zo ontwikkeld als dat van DJI. Verder melden gebruikers ook wat mindere verhalen over de klantenservice van Gudsen Moza, dus houd daar ook rekening mee.

HUUR DE MOZA AIR 2 GIMBAL

Zhiyun Crane 3 LAB

Zhiyun Crane 3 Lab gimbal

Laadvermogen: 4,54 kg

Voordelen

  • Uitstekende stabilisatie
  • Geschikt voor de zwaarste setups
  • Stream beelden draadloos naar je smartphone.

Nadelen

  • 7,5 uur batterijduur
  • Aanschafprijs

Voordat de DJI Ronin-S er was, domineerde Zhiyun de markt van gimbals die minder dan € 1000 kosten. Geen wonder dat mensen ongelooflijk enthousiast waren over de release van de Zhiyun Crane 3.  

Zhiyun bracht uiteindelijk twee gimbals uit om de Crane 2 op te volgen: de Crane 3 LAB en de Weebill LAB. De Weebill LAB is ontworpen voor mirrorless systeemcamera’s, terwijl de Crane 3 LAB is gericht op gebruikers met een grotere en zwaardere camera setup. 

De Crane 3 is een van de duurdere gimbals in zijn klasse. Hij biedt echter een paar grote voordelen: 

Allereerst heeft hij twee onafhankelijke grepen, wat betekent dat er verschillende manieren zijn waarop je de gimbal kunt vasthouden. Je kunt gemakkelijk switchen tussen de ‘underslung-‘ of ‘briefcase’ modus.

Van alle gimbals voor één hand heeft deze de hoogste maximale payload, namelijk maar liefst 4,5 kg. Dit geeft je veel flexibiliteit in welke combinatie van lens en camera je wilt gebruiken zonder kans op overbelasting van de gimbal motoren. 

En ten slotte is er een draadloze beeldoverdracht, wat betekent dat het mogelijk is om het beeld via wifi naar je smartphone te streamen. Dit maakt real-time monitoring, framing en camerabesturing mogelijk (op voorwaarde dat je een compatible camera gebruikt).  Over het algemeen is de Crane 3 LAB een geweldige gimbal voor bezitters van een DSLR. Hij kost meer dan de Ronin-S en voelt niet zo robuust aan, maar wordt geleverd met een aantal aantrekkelijke functies die het een serieuze optie laten zijn.

HUUR DE ZHIYUN CRANE 3 LAB GIMBAL

Meer vragen over gimbals

Wat is het verschil tussen een gimbal en andere videostabilisatiemethoden?

Een gimbal is een relatief nieuwe technologie, die mogelijk gemaakt is door intelligente software die reageert op bewegingsdetectiesensoren. Pas de laatste 5 jaar zijn de prijzen van gimbals gedaald zodat ze niet alleen goedkoper zijn dan traditionele stabilisatie gear, maar zelfs zo laaggeprijsd dat ook consumenten ze kunnen gebruiken voor een smartphone of voor een video hobby. 

Ze zijn niet alleen toegankelijker voor amateurs en hobbyisten, ze zijn ook gemakkelijker te gebruiken, veel lichter en bieden potentieel superieure performance als het gaat om stabilisatie. Gimbals zijn momenteel de beste keuze om de vloeiende video te maken met een beperkt budget en weinig training. 

Wat zijn pan-, follow-, follow-, lockmodus en activetrack modi?

Een gimbal kan de camera laten draaien over drie assen met behulp van de drie borstelloze motoren: pannen, rollen en kantelen. 

Pan-follow houdt de horizon recht door de rol-as te vergrendelen en te kantelen, maar door alle bewegingen die je maakt in de pan-as te volgen. De volgmodus vergrendelt geen as, maar elimineert jitter door micro-aanpassingen uit te voeren die elke beweging gladstrijken. Ten slotte vergrendelt de lockmodus de oriëntatie van de camera, wat betekent dat je cameralens altijd op hetzelfde doel gericht blijft.

Steeds vaker zie je gimbals die zijn voorzien van tracking (DJI noemt haar versie bijvoorbeeld ActiveTrack), waarbij AI wordt gebruikt om de camera gericht te houden op een object die je van tevoren aantikt op je scherm. Dat kan erg handig zijn maar vraagt vaak wel een beetje oefening vooraf. 

De beelden van mijn gimbal zijn niet perfect vloeiend. Is er wat mis?

Gimbals moeten perfect uitgebalanceerd zijn voordat je ze goed kunt gebruiken. Het duurt meestal een paar dagen om op een punt te komen waarop je tevreden bent over de instellingen. Last but not least, er is enige vaardigheid vereist in het gebruik van een gimbal, dus verwacht niet dat je nieuwe fancy gadget alles voor jou doet zonder inspanning van jouw kant.  Zo heeft het nog steeds zin om je voetbeweging en wijze van tillen van de gimbal aan te passen om trillingen en schokken te voorkomen.

Conclusie

Nu gimbals voor DSLR en mirrorless camera’s steeds populairder worden, hebben merken hun focus verlegd naar steeds kleinere gimbals die gemakkelijker mee te nemen zijn. Helaas beloven de merken vaak meer dan ze kunnen waarmaken. Kies daarom voor een gimbal die wat hogere payload heeft. Dit is de belangrijkste reden waarom we de DJI Ronin-S, Moza Air 2 en Zhiyun Crane 3 LAB aanraden. Als je een spiegelloze camera gebruikt, zijn het Zhiyun Weebill LAB en de geheel nieuwe Ronin-SC logischer.

Heb jij een gimbal nodig?

Huur een gimbal van DJI, Zhiyun, Moza of een van de vele andere merken. Vind verhuurders bij jou in de omgeving:

HUUR GIMBALS BIJ JOU IN DE BUURT
Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar