Creativiteit: een talent met een verantwoordelijkheid

Maak kennis met Christophe, een creatieve filmmaker woonachtig in het Belgische Mechelen! Christophe is al erg jong als maker begonnen, in de tijd dat internet snel populair aan het worden was. “Een kleine twintig jaar geleden alweer, ik was nog student en werd gevraagd door Combell, een bekende Vlaamse internetprovider en webhostingsbedrijf waarvoor ik programmeerwerk ben gaan doen. Ik heb toen ook de graphics zoals de foto’s en animaties die de website nodig had gaan verzorgen. En ik ontdekte dat ik dat eigenlijk erg leuk vond!”.


Over Christophe

Dit is Christophe, filmmaker uit Mechelen, Vlaanderen. Vanuit een studie informatica studeerde hij communicatiewetenschappen waar hij leerde over het zo goed mogelijk overbrengen van een boodschap voor een bedrijf.

Omdat het creatieve aspect hieruit aan hem bleef trekken, is Christophe een vierjarige opleiding ‘regie’ aan de filmschool gaan doen. Hier leerde hij verhalen te vertellen via het regisseren van films. In die tijd is hij ook als cameraman aan de slag gegaan.

“Ik ben eigenlijk veel meer een generalist dan een specialist. Ik ben in niks ‘de beste’ maar ik wil wel de beste zijn in het ‘van alles een beetje kunnen’.


Christophe vervolgt: “Na mijn afstuderen ben ik nog even in parttime loondienst blijven werken. Na ongeveer een jaar voor mijzelf begonnen als freelance filmmaker, toen had ik genoeg inkomsten uit mijn eigen bedrijf. Tijdens mijn studie heb ik al met een aantal klanten een band opgebouwd. Dat heeft mij veel geholpen om mijn eigen bedrijf op te starten. “.

De klant staat voorop

“Ik zie het als een voorrecht om creatief te kunnen zijn. Een cadeau om mooie dingen mee te scheppen.”

“Mijn doel als filmmaker is niet zozeer de meest spectaculaire mooiste film neer te zetten waarmee ik prijzen ga winnen. Natuurlijk, mooi werk maken is belangrijk, maar mijn doel is: hoe breng ik de boodschap van mijn klant het beste over? Dat kan een commerciële boodschap zijn maar soms ook een maatschappelijk thema.”.

“Het product of concept dat ik de klant adviseer is niet datgene waarin ik zelf het beste ben, maar vooral die het beste bij mijn klant past. Mijn klanten selecteren mij daar inmiddels op omdat ze weten dat ze weinig werk hebben aan de briefing en het doorspreken van de opdracht. Die juiste klik met mijn klant is erg belangrijk. Ik vraag ze dan ook: wat zijn júllie ideeën. En past video als vorm dan wel het beste bij die ideeën?”

Er zijn bedrijven waar ik liever niet voor werk, ook al is de opdracht op zichzelf lucratief.  Bijvoorbeeld als een bedrijf iets doet wat schadelijk is voor onze maatschappij, denk aan tabakmerken. Een klant van mij is IKEA, bij hen proef ik heel duidelijk een streven om dingen te verbeteren in de maatschappij.


In alle fasen meedenken

“Ik probeer in alle fasen van een productie met mijn klanten mee te denken. Zo voorkom je dat er waardevolle input verloren gaat, tussen de opdrachtgever, naar de regisseur, naar de cameraman naar de editor.” 

Een film kan erg mooi zijn uit filmisch oogpunt maar dan toch niet de boodschap overbrengen die de klant voor ogen had, legt Christophe uit. “Zo heb ik ook wel eens een video gemaakt die de ogen van mijn klant geopend heeft: de film werd uiteindelijk niet gebruikt in hun communicatie omdat het men zag dat wat men wilde uitleggen met de video ‘te ingewikkeld’ was. Zo heeft mijn werk eraan bijgedragen dat zij vervolgens hun processen sterk vereenvoudigd hebben. Dat heeft het bedrijf uiteindelijk meer opgeleverd dan dat ze de video gewoon zouden hebben ingezet en hun processen ongewijzigd zouden hebben gelaten. Eigenlijk hield mijn film ze een spiegel voor! En dit bedrijf is tot aan vandaag een hele goede klant van mij.”

“Omdat ik me met verschillende fasen bemoei, maakt dit dat mijn werk elke dag anders is. De ene dag vergader ik, de andere dag film ik, maak ik animaties of zit ik te monteren. Een leuke afwisseling!”

Christophe kent zijn beperkingen ook, als hij aangeeft niet alles zelf te kunnen of het teveel tijd van hem vraagt. Daarom heeft hij een vast team om zich heen verzameld om een beroep op te kunnen doen. Animators, voice-overs, MUA’s, cameramensen en acteurs. “Wat ik daarbij wel belangrijk vind is dat zij ook het beste voor de klant willen najagen en niet zozeer graag hun eigen creatieve ei willen leggen.” vult Christophe aan.


Geïnspireerd door BOOS

“Ik haal mijn inspiratie uit werk van allerlei andere makers, bijvoorbeeld op Youtube. Eén van de makers die ik de laatste tijd erg tof vind, is Tim Hofman van BOOS. Hoe dat gemaakt wordt, echt fantastisch. Heel anders dan een TV-programma, veel losser van opzet. Ze plaatsen gewoon losjes een tekstje in beeld als ze iets fout doen in de opname, bijvoorbeeld een overbelicht shot. Fantastisch! De fun om zoiets te maken, dat spat er echt vanaf. Tegelijkertijd kan het iets betekenen in de maatschappij, mensen ergens van bewust maken. Beelden kunnen echt iets enorms in beweging zetten. Het is mijn droom om nog eens iets te maken wat zoiets in gang zet.”

Nieuwe skills leren tijdens COVID 19

Toen de lockdown uitbrak had Christophe nog een aantal projecten af te ronden zodat hij niet meteen zonder werk zat. Maar toen dat klaar was, is hij bezig gegaan met voor hem iets nieuws: het adviseren van klanten hoe ze zelf video-content kunnen maken. “Eén van mijn klanten geeft opleidingen maar dit konden zij vanwege de lockdown niet meer fysiek doen. Ik heb ze dus geholpen bij het opzetten van een kleine filmstudio waarmee zij zelf live streams en instructievideo’s te kunnen opnemen. Dat leverde mij ook weer werk op. Deze beelden moesten namelijk ook gemonteerd worden. 

Dit liet mij wel zien dat video content eigenlijk ‘de nieuwe tekst’ content is. In veel gevallen is video namelijk veel efficiënter om een boodschap over te blijven, omdat je meer dimensies kunt meegeven met de boodschap, zoals emoties. Daar raken steeds meer van mijn klanten van overtuigd. En ze vragen zich af hoe ze eenvoudige video content in-house kunnen maken. Daar help ik ze dan bij, bijvoorbeeld om de look van hun live stream professioneler maken met goed gebruik van licht-apparatuur.

Eigenlijk creëer ik zo dus samen met de klant de content. Ik probeer me daar nu ook in te onderscheiden in vergelijk met andere videografen om mij heen.

Veel dingen wist ik eerst zelf ook nog niet en moest ik nog uitzoeken. Daardoor verdiende ik in eerste instantie ook wat minder met die opdracht maar door het opdoen van die nieuwe kennis kon ik nadien daar weer meer omzet uit halen.”


Creativiteit: cadeau én verantwoordelijkheid

“Ik zie het als een voorrecht om creatief te kunnen zijn. Het is eigenlijk een cadeau om mooie dingen mee te scheppen.”

Maar daarmee wordt het volgens Christophe ook een verantwoordelijkheid om de juiste dingen met dat talent te doen. “Niet alleen in het maken van films, maar ook in andere onderdelen van het leven. Creativiteit laat mij zo nieuwe werelden ontdekken.”

Als filmmaker, fotograaf of andere maker moet je het – zo geeft Christophe aan – niet alleen hebben van je technische vermogens. Het belangrijkste is dat je creatief bent. Dat is ook wat hij zoekt in iedereen met wie hij samenwerkt. 

“Creativiteit helpt mij enorm, vooral ook in onzekere tijden als corona, om de juiste oplossingen te vinden en nieuwe dingen te ontdekken.”

Techniek

Het maakt Christophe niet zo heel veel uit waarmee hij werkt qua apparatuur. Maar toch is Sony een merk waarmee hij regelmatig schiet. Bijvoorbeeld een Sony FS7, alweer iets ouder maar wel een werkpaard voor hem. “Ook heb ik onlangs een Sony A7S3 gekocht, die qua beeld erg mooi matcht met de FS7. De A7S3 mij veel flexibiliteit, onder meer vanwege de supergoede autofocus. Erg fijn voor het schieten van live-action beelden.”

“Qua licht werk ik graag met mijn Nanlite Forza 60, dat is een compact en lichtgewicht setje om mooi daglicht na te bootsen. En wat ik af en toe verder nodig heb, huur ik op Gearbooker.” 

Christophe vult aan: “Mijn autocue teleprompter is ook erg handig voor interviews. Die heb ik trouwens ook erg veel heb verhuurd op Gearbooker en daarmee zowat terugverdiend, erg fijn dus!”

Weinig verhuurbedrijven in de buurt

Toen Christophe een jaar of twee geleden zelf apparatuur nodig had, kwam hij Gearbooker tegen. Hij ervaarde het toen al als een interessant concept, om bij andere makers spullen te kunnen huren. “Ik woon in Mechelen en daar zijn eigenlijk weinig goede verhuurbedrijven, dus moet ik meestal naar Antwerpen, Leuven of Brussel. Gearbooker is daar dus erg handig in.” 

“Wat ik er erg fijn aan vind is dat alles goed geregeld is, zoals de verzekering. En als ik zelf wat wil huren, vind ik het fijn dat het plaatsen van boekingen zo makkelijk gaat, online zie je beschikbaarheid, de totale kosten, et cetera. Dat gemak en overzicht vind ik echt een groot voordeel in vergelijk met sommige officiële verhuurbedrijven.”

Deeleconomie

“De meeste van mijn spullen liggen 95% van de tijd ongebruikt in mijn huis”, legt Christophe uit. “Daarom heb ik even de tijd genomen om een aantal van mijn gear op het platform te huur aan te bieden. En na een kort poosje begonnen de boekingsverzoeken daar voor binnen te komen.”

“Ik vind het een prettig idee om bij te dragen aan een deeleconomie en andere makers te leren kennen die mijn spullen goed kunnen gebruiken. Sommige van mijn huurders doen echt mooie opdrachten en dat inspireert mij dan als ik dat werk bekijk.”

Bij Christophe in de buurt is een hogeschool voor media en journalistiek gevestigd. “Die studenten zochten op een gegeven moment een 360-graden camera voor een studie-opdracht, dus kon ik mijn Insta360 camera al een aantal maal aan hen verhuren” vertelt hij. 

“Het geld dat ik verdien met verhuren is natuurlijk mooi meegenomen maar het uitbouwen van mijn netwerk is misschien wel net zo fijn. En het meedoen aan een wereld waarin spullen gedeeld kunnen worden in plaats van altijd maar gekocht en geconsumeerd.”


Klik hier om Christophe’s profiel op Gearbooker te zien!


Welke apparatuur heb jij nodig?

PROBEER GEARBOOKER

Huur gear van Christophe

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar