Canon EOS R5 versus Nikon Z7 ii

De Canon EOS R5 en de Nikon Z7 II: twee van de beste spiegelloze camera’s die momenteel op de markt zijn. In deze post vergelijken we deze twee camera’s boordevol functies om je te helpen erachter te komen welke het meest voor jou geschikt is. 

Zowel de Canon EOS R5 als de Nikon Z7 II zijn gericht op fotografen en filmmakers die een camera met hoge resolutie nodig hebben. De EOS R5 levert 45 megapixel en de Z7 II biedt 45,7 megapixel. Het grootste verschil is dat de Canon EOS R5 ook bedoeld is voor actiefotografie met hoge snelheid, en dat resulteert in een hogere prijs: circa € 4000 versus circa € 3000. Later meer over de specificaties, zodat je kunt zien waarom de Canon EOS R5 meer is gericht op actiefotografie. Laten we eerst kijken naar de bouwkwaliteit en het uiterlijk van de twee camera’s. Zo ziet de voorkant van de EOS R5 en Nikon Z7 II eruit:

De voorzijdes van de Canon EOS R5 en Nikon Z7 ii

De meeste bedieningselementen voor beide camera’s bevinden zich aan de achterkant en bovenkant, dus laten we die eens bekijken.

Om te beginnen hebben de lay-outs van de achterste bedieningselementen zeker hun verschillen in een aantal specifieke plaatsing van de knoppen, maar beide camera’s hebben over het algemeen een vergelijkbare high-end lay-out. Beide hebben een joystick en een speciale AF-ON-knop, en de meeste bedieningselementen bevinden zich aan de rechterkant:

De bovenkanten met bedieningselementen van de Canon EOS R5 en Nikon Z7 II

Ook de bovenzijdes lijken redelijk op elkaar, al zie je wel dat Canon een Mode-knop gebruikt terwijl Nikon voor een standaard PSAM-draaischijf heeft gekozen:

Hoewel deze verschillende bedieningslay-outs belangrijk zijn, en je als mogelijk bestaande Canon- of Nikon-gebruiker waarschijnlijk al je voorkeur zult hebben, liggen de grootste verschillen tussen de Canon EOS R5 en Nikon Z7 II in de specificaties in plaats van het uiterlijk. Laten we daar dus eens beter naar kijken:

Vergelijking specificaties:

Canon EOS R5Nikon Z7 II
GelanceerdJuli 2020Oktober 2020
Sensorresolutie:45,0 MP45,7 MP
Lowpass filterJa, hoge resolutie OLPFNee
Sensortype:CMOSBSI CMOS
Basis ISOISO 100ISO 64
Native ISO-gevoeligheidISO 100-51.200ISO 64-25.600
In-body beeldstabilisatieJaJa
Sensorgrootte:36,0 × 24,0 mm35,9 × 23,9 mm
Afbeeldingsgrootte8192 × 54648256 × 5504
BeeldprocessorDIGIC XDubbele EXPEED 6
EVF-resolutie5,76 miljoen beeldpunten3,6 miljoen beeldpunten
EVF-vergroting0,76×0,8×
Ingebouwde flitserNeeNee
Flitssynchronisatiesnelheid1/2001/200
Opslag media1× CFe + 1× SD UHS-II1× CFe / XQD + 1× SD UHS-II
Snelheid continu-opnamen, mechanisch12 FPS10 FPS
Snelheid continu-opnamen, elektronisch20 FPS10 FPS
Camerabuffer (12-bits verliesvrij)180 afbeeldingen77 afbeeldingen
Sluitertijdbereik1/8000 tot 30 sec1/8000 tot 900 sec
Elektronische gordijnsluiterJaJa
Sensor voor belichtingsmeting384 zoneTTL-meting met camerabeeldsensor image
AutofocussysteemHybride PDAFHybride PDAF
Focuspunten1053493
Gevoeligheid bij weinig licht* (f/2-lens, ISO 100)-4,5 tot +21,5 LW-3 tot +19 EV (-4 tot +19 EV met AF bij weinig licht ingeschakeld)
Maximale videoresolutie8K DCI @ tot 30p; 4K @ tot 120p4K @ tot 60p
1080p Slowmotion120 FPS120 FPS
4K-video bijsnijden1.0×1,0× (30p), 1,08× (60p)
Video HDMI uit / LOG4:2:2 10-bit / Ja4:2:2 10-bit / Ja
Video HLG / HDR uitNeeJa
Scharnierende LCDJaAlleen kantelen
Touch screenJaJa
LCD-formaat / resolutie3,2″ / 2,1 miljoen beeldpunten3,2″ / 2,1 miljoen beeldpunten
GPSNeeNee
WifiJaJa
BluetoothJa, 5.0Ja, 4.2
PixelverschuivingNeeNee
AccuCanon LP-E6NHEN-EL15c
Levensduur batterij (CIPA)320360 opnamen
Weer verzegeld lichaamJaJa
Verlichte knoppenNeeNee
USB-versieType-C 3.1Type-C 3.1
Gewicht (batterij en kaart)738 g (1,63 lbs)705 g (1,55 lbs)
Afmetingen138 × 98 × 88 mm (5,4 × 3,8 × 3,5 inch)134 × 101 × 70 mm (5,3 × 4,0 × 2,8 inch)

Hoewel beide camera’s hun sterke punten hebben, zou uit deze specificaties duidelijk moeten zijn waarom de Canon EOS R5 zo’n € 1000 meer kost dan de Nikon. Het heeft allemaal te maken met het verwerken van grotere hoeveelheden data.

Resolutie en snelheid

De Canon EOS R5 kan ondanks zijn 45 megapixel sensor een opmerkelijke 20 FPS schieten, terwijl de Nikon Z7 II in vergelijking tot 10 FPS in staat is. Hoewel 10 FPS nog steeds zeer respectabel is (en meer dan genoeg voor de meeste toepassingen), is het vrij opmerkelijk dat de EOS R5 erin slaagt om twee keer zo snel te fotograferen. Nog belangrijker voor veel sport- en natuurfotografen is de buffercapaciteit: het aantal foto’s dat als een snelle burst kan worden gemaakt voordat de camera vertraagt ​​of stopt. De EOS R5 heeft een enorme buffer van 180 beelden, terwijl de Nikon Z7 II in vergelijking een buffer van 77 beelden heeft – nog steeds goed, maar minder dan de helft van die van Canon. Aangezien beide camera’s in wezen dezelfde resolutie hebben, is het behoorlijk opmerkelijk hoeveel meer gegevens Canon door de pijplijn kan duwen om deze FPS- en bufferhoeveelheden mogelijk te maken.

Als je geen snelle actie hoeft te schieten, kun je je afvragen of bovenstaande er voor jou toe doet. Als landschaps- en architectuurfotograaf vraag je je wellicht af ​​waarom iemand in vredesnaam 20 FPS en een 180-beelden buffer nodig heeft. Maar als je natuur- of sportfotografie met een hoge resolutie wilt vastleggen, is de EOS R5 zeer geschikt voor de taak. De Nikon Z7 II, hoewel zeker niet slecht in, loopt hierin iets meer achter.


Wil je een Canon EOS R5 of Nikon Z-series camera proberen??

HUUR CANON EOS R5

HUUR NIKON Z-SERIES

Scherpstelling

Qua autofocus doen beide camera’s het uitstekend bij het scherpstellen op statische onderwerpen, en hun AF-prestaties bij weinig licht zijn vergelijkbaar. Hetzelfde geldt als het gezicht van een persoon of het oog van een dier zichtbaar is in het frame; de EOS R5 en Z7 II kunnen ogen tracken met fantastische snelheid en nauwkeurigheid. 

Op het gebied van meer reguliere onderwerp-tracking – zaken als vogels tijdens de vlucht of vliegtuigen – is de Canon EOS R5 echter een duidelijke stap voor op de Nikon Z7 II. Hoewel de Z7 II over het algemeen een solide en capabel autofocussysteem heeft, is hij niet zo gericht op het volgen van grillige en snelle onderwerpen als de EOS R5.

De focus fields van de Nikon Z7 ii

Video shooters

Videografen zullen vermoedelijk de Canon EOS R5 prefereren vanwege de 8K-video functie, flink meer dan 4K-video. (ieder frame in 8K video is 35,4 megapixel tegenover ‘slechts’ 8,3 megapixels in een 4K-still). En als je geen 8K nodig hebt, kan de Canon EOS R5 ook 120 FPS slow motion 4K-video opnemen , terwijl de Nikon Z7 II maximaal 60 FPS slow motion 4K haalt. De Nikon Z7 II is zeker geen kleintje op het gebied van video, maar het is momenteel nog geen partij op het vlak van 8K of 4K 120p video-resolutie.

Van de voordelen die de Nikon Z7 II heeft ten opzichte van de Canon R5 benoemen we er hier twee opvallende: ISO 64 en de aankoopprijs. Bij ISO 64 heeft de Nikon Z7 II een beter dynamisch bereik dan de Canon EOS R5 met ongeveer 2/3 stop, wat voor sommige landschapsfotografen van belang kan zijn bij contrastrijke scènes (bijvoorbeeld foto’s bij zonsondergang). Maar het grootste voordeel van de Z7 II is simpelweg dat hij flink minder kost dan de Canon EOS R5. Voor het prijsverschil kun je er een uitstekende Nikon Z-serie prime-lens bij aanschaffen of je statief upgraden, die beide je beeldkwaliteit meer zullen verbeteren dan de Canon EOS R5.

Als beeldkwaliteit je uitgangspunt is, dan zijn de twee camera’s praktisch identiek. Er is het basis ISO 64-voordeel van de Nikon Z7 II, maar zodra je in het gedeelde ISO-bereik komt, zijn de twee camera’s nek aan nek. Dus voor fotografie bij weinig licht bij hoge ISO’s krijg je hoe dan ook geen cleanere plaatjes; in plaats daarvan moet je het hebben van de maximale diafragma van je lens.

Aanbevelingen

De Canon EOS R5 kan minstens twee keer zoveel gegevens per seconde door de pijplijn sturen als de Nikon Z7 II, zowel voor foto’s als voor video. Dat is de belangrijkste reden waarom de R5 bijna € 1000,- meer kost. Ook het meer geavanceerde autofocus-volgsysteem speelt hierbij een rol.

Niet alle fotografen en videografen hebben die functies nodig. Als je dat niet hebt, is er niet veel verschil tussen de Canon EOS R5 en Nikon Z7 II. Natuurlijk wisselen ze hier en daar onderling stuivertje uit met diverse specificaties, en ze hebben duidelijk hun eigen manieren van gebruik maar dat was bij Nikon en Canon altijd al het geval.

Er is dus niet direct een reden om van Canon naar Nikon over te stappen of vice versa. Overstappen op een ander merk is meestal geen goed idee, tenzij je bereid bent veel geld uit te geven.  Niet alleen aan de camera zelf maar ook aan de rest van je eco-systeem zoals lenzen, flitsers, accu’s en noem maar op. Camera merken blijven elkaar voortdurend aftroeven. De EOS R5 loopt momenteel voor op de Nikon Z7 II, maar Nikon heeft dit ongetwijfeld opgemerkt en zal proberen zijn volgende iteratie nog competitiever te maken. En zo gaat het telkens door.

Als je nog blanco in je keuze staat voor het merk Nikon of Canon, dan is de Nikon Z7 II te overwegen voor landschapsfotografie, simpelweg vanwege de lagere prijs, en ook omdat de voordelen van de EOS R5 er niet echt toe doen voor de meeste soorten landschapsfoto’s. Aan de andere kant krijgt de EOS R5 de voorkeur als je veel wildlife of sport fotografeert. (als je geen extreme resoluties nodig hebt, maar je wilt wel de hoge FPS en trackingmogelijkheden, dan is de Canon EOS R6 misschien een nog betere keuze). Als de prijs geen rol speelt, ga dan voor de EOS R5, want die kan sommige dingen kan de Nikon Z7 II niet, terwijl het tegenovergestelde niet waar is.

Testen voordat je upgrade?

Is het een upgrade waard als je een Nikon Z7 (eerste generatie) bezit? Het is natuurlijk altijd leuk om een ​​nieuwe camera te kunnen gebruiken. Je kunt je alleen wel afvragen of de Z7 ii voldoende toevoegingen biedt om een upgrade te rechtvaardigen. Ben je als Nikon shooter nog niet ingestapt op mirrorless. Dan is de Nikon Z7 II zeker het proberen waard. 

Twijfel je toch nog tussen de Canon EOS R5 of de Nikon Z7 ii ? Beide modellen bieden fantastische waar voor je geld. Je zou ze beiden eens kunnen huren om ze zelf eens goed te kunnen testen voordat je tot aanschaf overgaat. Huur een Canon EOS 5R. En een Nikon Z7 ii kun je hier huren.

Apparatuur nodig? Huur het in onze community van 40.000+ makers.
This is default text for notification bar