8 redenen om met het 48 Hour Film Project mee te doen
Gastblog van Pierre van Megen, medeorganisator van 48HFP (Eindhoven)
Al bijna 20 jaar helpt het 48 Hour Film Project (amateur) filmmakers om korte films te maken in slechts één weekend. Wij kennen het gevoel dat je krijgt als je een film maakt met je vrienden en collega’s; de opwinding om deze nog net op tijd in te leveren vlak voor die genadeloze deadline en de trots als jouw naam voorbij komt in de aftiteling in de bioscoop. Wat is er mooier dan dat je in de bioscoop zit, jouw film komt en de stiltes en de lachjes vallen precies zoals jullie dat bedacht hadden.
Strikt genomen heb je daar inderdaad geen 48 Hour Film Project voor nodig. Dus waarom zou je een korte film maken in 48 HFP verband? Hoewel er veel individuele redenen te bedenken zijn, beperk ik me tot 8. De aller belangrijkste neem ik hier niet in op. Namelijk dat het zo verdomd leuk is.
1. Het is laagdrempelig
Het 48 Hour Film project is er voor iedereen. Van baby, tot honderd plusser. Iedereen is welkom. Ben je onder de 18, dan hebben we wel toestemming van je ouders nodig. Doordat het project alleen uit vrijwilligers mag bestaan kun je iedereen vragen. Wij maken het hiermee, als je het slim speelt, mogelijk om met weinig tot zelfs geen budget een film te maken. Je kunt je korte film in één weekend maken met je telefoon, wat gratis of goedkope bewerkingssoftware en een paar vrienden en familie om je cast en crew compleet te maken. Ben je al iets meer gevorderd, dan kun je zelfs grootheden uit de filmwereld vragen mee te doen. Immers geld speelt geen rol en we hebben inmiddels al zo’n naamsbekendheid opgebouwd dat iedereen uit de industrie wel iemand kent die heeft meegedaan.
2. Het is heerlijk overzichtelijk
Professionele filmmakers ondervinden vaak problemen om elke dag opnieuw hun creatieve gave voor een langer lopend project in te zetten. Het is best moeilijk om de focus gedurende een langere periode vast te houden. Maar vrijwel iedereen kan één weekend creatief knallen. Een strikte deadline dwingt je creatief te zijn.
3. IMdB en Filmfestivals
Het filmfestivalcircuit is een wereld op zichzelf, met een eigen set regels en trucjes die je moet beheersen. Het is geweldig om je speelfilm naar festivals te sturen, maar vanwege de lange tijd die je nodig hebt zo’n project te realiseren, het door festivals te laten beoordelen en het te laten screenen, kunnen er een beperkt aantal festivalmogelijkheden voor je zijn. Daarnaast geldt voor de meeste beginnende filmmakers dat je bij de montage van een scene al merkt dat je door te doen, al zoveel geleerd hebt dat je het dan al anders zou hebben aangepakt. Begin klein, begin met Shorts.
De Meeste Nederlandse 48 HFP edities zijn IMdB geregistreerd en je kunt hierdoor jouw film op deze internationale database listen. Alle festivals checken IMdB en dit helpt je écht.
Een korte film geeft je ten opzichte van een speelfilm de dubbele of driedubbele aan festivalervaring. Bijna alle festivals hebben een soort kort filmprogramma en het is meestal een veel eenvoudiger proces om je short te maken en geaccepteerd te krijgen. Dus je krijgt nog steeds dezelfde ervaring van het bijwonen van festivals, netwerken en het presenteren van je film, maar veel meer mogelijkheden om dit te doen met een kortere duur dan met een speelfilm. Dat is voor ons een goede reden om de samenwerking aan te gaan met het Eindhoven Film Festival (Eindhoven) en Go Short- International Short Film Festival Nijmegen.
Korte films worden sneller door Festivals geselecteerd – je kunt zelfs een Oscar winnen als jouw film wordt geselecteerd voor een Oscar-quallified festival zoals het Cleveland International Film Festival, Raindance en …Go Short in Nijmegen.
4. Geweldige gelegenheid om te experimenteren
Korte films zijn zijn bij uitstek de manier om met verschillende aspecten van het filmmaken te experimenteren. Wil je een verhaalstructuur zoals in Pulp Fiction of in Memento-stijl uitproberen? Hoe zit het met het testen van nieuwe bewerkingstechnieken of zelfs het huren van de nieuwste Black Magic camera? Of het nu een nieuwe stijl, nieuwe uitrusting of een nieuwe cast of crew is; In het 48 HFP kun je zonder risico experimenteren en ervaring op doen op gebieden die je zakelijk nog niet aan durft te bieden.
5. Goede oefening in filmmaken in het algemeen
Toen Jason Reitman jaren geleden de keynote spreker was op de Filmapalooza in Las Vegas, zei hij iets dat veel van onze filmmakers trof:
“Er is geen excuus om niet in het weekend met uw vrienden een film te maken. ” De drempel om een film te gaan maken is zo laag dat vrijwel iedereen aan de slag kan. Maar stel uzelf de vraag:”ben ik consequent bezig met oefenen en het perfectioneren van mijn vaardigheden? De kans is groot dat het antwoord ‘Nee’ is.”
De beste manier om filmmaken te leren, is door het te doen, en korte films elimineren de meeste gebruikelijke excuses die iemand ervan weerhouden om aan de slag te gaan. Profiteer daar van! Gebruik het 48 Hour Film Project om te leren of om je techniek aan te scherpen.
Regisseur James Wan maakte een korte filmversie van Saw van 9 1/2 minuten die werd gebruikt om in het project rond te kijken naar potentiële investeerders en distributeurs. Die korte film werd opgepikt door Lionsgate Films en de rest is geschiedenis. Dit is niet het enige voorbeeld: Boogie Nights, Sin City, Evil Dead en de met een Oscar bekroonde film Whiplash zijn ook begonnen als korte films. Of je het nu gebruikt om geld in te zamelen, een idee te pitchen of zelfs je verhaal te testen; Het 48 Hour Film Project is de uitgelezen mogelijkheid voor het testen en uitbreiden van je skills.
6. Makkelijker overgang naar commerciële filmklussen
Soms hebben filmmakers moeite met het realiseren van commercials en bedrijfsfilms..Commercieel werk is misschien niet zo sexy als het werken aan een speelfilm, maar voor de meeste filmmakers in Nederland noodzakelijk om de rekeningen te betalen, brood op de plank te krijgen en de ruimte te scheppen voor de “eigen”creatieve projecten. De interessantere commerciële klussen lijken al veel op het maken van een speelfilm. Er zijn grotere budgetten, filmsets en je creëert een veel groter bereik. Hoe tof is het dan als je kunt laten zien wat je kunt in 48 uur?
7. Creatief in een team leren werken
Film maken is ook binnen het 48 Hour Film Project een creatief proces waarbij je afhankelijk bent van anderen, en waarbij anderen afhankelijk zijn van jou.
Het is een echte teamprestatie waarbij je jezelf, maar ook je collega’s tegen komt. Ook voor niet-filmmakers – denk aan bedrijven en teams in de zorg die erg op elkaar zijn aangewezen – is het meedoen aan het 48 HFP een kans. Wat je bij het bij het 48 HFP voor een heel weekend betaalt, komt overeen met het uurloon van een gemiddelde externe professionele coach.
8. Je netwerk groeit
Als er een project is waar je zonder al te veel bla-bla-bla een netwerk met andere filmmakers opbouwt, dan is dit wel het 48 Hour Film Project. Als je meedoet en de evenementen rondom het weekend bezoekt, dan leer je waardevolle mensen kennen en kun je waardevol voor anderen zijn. Immers je praat niet met mensen zonder iets in handen te hebben. Jij ziet wat zij kunnen en jij hebt geleerd wat jij kunt.
Als je iets met je creativiteit wilt. Als je nog beter wilt worden in wat je doet. Als je niet meer alleen achter je computer je eigen ding wilt doen. Als je wil dat mensen jouw werk zien. Het 48 Hour Film Project.
Ik hoop Jullie graag boven jezelf uit te zien stijgen en op één van de (gratis) evenementen te ontmoeten.
De website van 48 Hour Film Project
Deze blog is een bijdrage van Pierre van Megen (www.pierrevanmegen.nl)